Dezvoltat în numai șapte zile, site-ul vaccin.live oferă informații actualizate privind tipurile de ser existente în centrele de vaccinare din România, arată câte locuri libere și câte persoane sunt înscrise pe lista de așteptare. Site-ul nu permite și înregistrarea pentru vaccinare, atrag atenția creatorii platformei, aceasta se poate face doar pe site-ul oficial, Ro-Vaccinare.
„Totul a pornit de la necesitatea de a programa membri ai familiei care se încadrau în categoriile active în luna ianuarie. Observând că este necesară în permanență accesarea platformei oficiale pentru a verifica dacă au apărut locuri noi pentru vaccinare, pur și simplu am considerat că pierdem foarte mult timp pentru acest lucru și de aici ideea de a dezvolta un sistem de notificare automat”, a explicat pentru Libertatea Gabriel Cârjea, administratorul unei firme din Sibiu, Media Defender SRL, care a creat site-ul Vaccin.Live.
„Nu putem fi numiți platformă alternativă la site-ul oficial, pentru că la noi nu se pot face programări. Dar oamenii pot fi notificați în momentul în care la centrul dorit apar noi locuri, pe platforma oficială”, explică acesta.
Platforma a fost lansată pe 24 ianuarie 2021 și în prezent la ea lucrează cinci persoane, potrivit reprezentantului companiei.
Întrebați de Libertatea de unde sunt culese datele privind tipurile de vaccin afișate, reprezentanții platformei au răspuns: „Această informație este o sugestie pe care noi o oferim, strict determinată de numărul de zile până la rapel disponibil pentru un anumit centru la momentul în care noi culegem și afișăm aceste informații”.
Toate datele, inclusiv tipul de vaccin valabil la o eventuală programare la un anumit centru, sunt culese de pe platforma oficială. Noi am construit un script care citește informațiile publice și le grupează sau sortează în funcție de județ. Aceste informații sunt apoi republicate pe vaccin.live, într-un mod ușor de citit.
Practic, informațiile de pe vaccin.live sunt preluate în mod automat de pe platforma oficială, vaccinare-covid.gov.ro, iar afișarea lor se face în timp real, cu o întârziere de maximum 20 de minute, în funcție de gradul de încărcare a serverelor.
De asemenea, pot apărea discrepanțe în momentul în care se introduc noi locuri libere, deoarece viteza cu care oamenii se înregistrează este foarte mare și atunci sistemul va afișa cu întârziere numărul de locuri exact, spune acestea.
„Notificările se trimit în momentul preluării datelor, chiar dacă pe pagină numărul locurilor este afișat cu întârziere, utilizatorul are șanse să găsească locuri libere pe platforma oficială”, subliniază Cârjea.
Citeşte întreaga ştire: Cum puteți afla ce tip de vaccin folosește fiecare centru și unde mai sunt locuri libere. Site-ul, lansat de un grup de sibieni: „STS ne-a felicitat pentru idee”