Reducerea consumului de curent a ajuns din nou de actualitate după eliminarea plafonărilor guvernamentale, de la 1 iulie. Energia mai scumpă este o adevărată provocare pentru români, în căutare de metode pentru reducerea consumului.

Prima opțiune, dar și cea mai costisitoare, pentru că necesită investiții serioase, o reprezintă înlocuirea aparaturii electrocasnice din locuință cu aparate de generație noi, eficiente din punct de vedere energetic.

Electrocasnice și electronice –– Achiziționați produse eficiente din punct de vedere energetic și folosiți-le eficient. Asta poate însemna, de exemplu, folosirea programului eco la mașina de spălat și spălarea rufelor la 40 de grade, de exemplu, în loc de 60, dar cu un detergent de calitate.

Scoateți electrocasnicele neesențiale din priză atunci când nu sunteți acasă, acest truc putând duce la economii de aproximativ 10% din factură. Un studiu arată că în medie, într-o gospodărie în care trăiesc trei persoane, există în jur de 74 de aparate electronice.

Reduceți electrocasnicele “mereu pornite”. Căutați aparatele electronice pe care nu le folosiți (cum ar fi o consolă ori un player video) sau pe care le puteți opri, adică orice aparat electronic care nu este folosit mai mult timp dar care este permanent în priză, în stand-by.

Iluminat – Achiziționați corpuri de iluminat eficiente din punct de vedere energetic, cu LED-uri, folosiți-le eficient și căutați să aveți cât mai multă lumină naturală în locuință folosind ferestre și luminatoare eficiente din punct de vedere energetic.

Încălzirea/ răcirea electrică a spațiului – Achiziționați sisteme electrice eficiente din punct de vedere energetic. Încorporați concepte de proiectare solară pasivă în locuința dumneavoastră, care includ utilizarea de ferestre eficiente energetic. Izolați și etanșați corespunzător locuința. Puteți folosi un sistem de încălzire eficient din punct de vedere energetic care nu utilizează energie electrică, cum ar fi rezervoarele solare pentru apă caldă menajeră de pe acoperiș- evident, dacă nu locuiți la bloc.

Geamurile de timp termopan duble și jaluzelele reflectorizante ori deschise la culoare resping căldura solară.

Potrivit Daily Mail, geamurile duble creează un strat de izolație, încetinind transferul de căldură între interiorul și exteriorul unei locuințe. Aceasta înseamnă că iarna se pierde mai puțină căldură, iar vara intră mai puțină căldură în încăpere, ceea ce duce, indirect la scăderea facturilor la energie.

Izolarea acoperișului și a tavanului poate economisi până la 45% din consumul de energie pentru încălzire și răcire arată diverse cercetări ale producătorilor de materiale de construcție.

Un aer condiționat nou consumă mai puțin curent decât unul vechi de zece ani, spre exemplu. ducând la economii substanțiale la factură.

Aerul condiționat consumă cel mai mult curent într-o locuință, spun specialiștii. Ana Maria Rădulescu, manager de proiect organizație de colectare și reciclare: „Ne bazăm însă pe faptul că el este folosit undeva la 3-4 luni pe ani, aș zice eu. Într-adevăr, el consumă foarte mult, undeva la 775 de kilowați la 500 de ore”.

Top 7 aparate mari consumatoare de curent

1. Aparat AC (775 kWh în 500 de ore de funcționare)

2. Cuptor electric încorporat (400-500 kWh / an)

3. Mașina de spălat rufe (360-400 kWh / an)

4. Frigider cu două uși (150-400 kWh / an)

5. Frigider obișnuit (324 kWh / an)

⁠6. Uscător de rufe (278,2 kWh / an)

7. Mașină de spălat vase (258 kWh / an)

Dacă vă bazați pe încălzirea electrică a apei – Achiziționați un încălzitor de apă cu pompă de căldură sau un boiler dintr-o clasă de energie superioară și folosiți-l eficient, adică la temperaturi mai scăzute vara, de exemplu, când costurile de încălzire ale apei sunt mai mici, din cauza temperaturilor mai ridicate ale apei care urmează a fi încălzită.

În final, alegeți cel mai ieftin furnizor de energie, folosind în România, comparatorul de prețuri al ANRE. (sursa)

Articolul precedentMotivul pentru care tot mai mulți români din Italia încep să se întoarcă acasă. Doar anul trecut au fost peste 35.000