Franța a început procesul de naționalizare completă a grupului de energie nucleară EDF, încărcat de datorii, încercând să-și asigure un control mai mare asupra aprovizionării sale cu energie, în timp ce Europa se străduie să înlocuiască gazul rusesc, transmite Reuters. Guvernul de la Paris a depus o ofertă la autoritatea de reglementare a pieței, pentru a cumpăra toate acțiunile pe care nu îl deține deja la grupul, pentru 12 euro pec unitate, respectând prețul pe care îl anunțase deja în timpul verii, scrie News.ro

Dacă toate acțiunile și obligațiunile convertibile deținute de investitorii minoritari vor fi licitate, statul va plăti 9,6 miliarde de euro (9,6 miliarde de dolari) pentru a prelua compania privată.

”Urgența climatică și situația geopolitică necesită decizii puternice pentru a asigura independența și suveranitatea energetică a Franței”, se arată într-o declarație guvernamentală care detaliază termenii ofertei.

Plasarea EDF sub controlul deplin al statului i-ar permite ”să se angajeze în proiecte pe termen lung, care sunt uneori incompatibile cu așteptările pe termen mai scurt ale investitorilor privați, fără a fi expusă volatilității piețelor de acțiuni”.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron, care deține deja 84% din EDF, speră, de asemenea, să reducă costurile de finanțare ale grupului prin naționalizarea completă. (sursa)

Articolul precedentCîţu nu este convins de o eventuală candidatură a lui Nicolae Ciucă la prezidenţiale
Articolul următorDosarul cu șină devine istorie. Instituțiile nu vor mai avea dreptul să îl solicite. Poate ne iese de data asta…