Analiștii economici, mai ales cei cu… înclinații politice (!) reprezintă o specie aparte de expert. Ei sunt cei care, bazat pe aceleași fapte, pot trage concluzii diametral opuse, în funcție de interesul (politic al) momentului. Ba pe unii, când nici nu te aștepți, îi și vezi apoi intrând într-un partid sau altul, pe cum le va fi venit sorocul/ordinul… De aceea, cu respect pentru spiritul critic al cititoarelor și cititorilor noștri, îi rugăm să fie FOARTE atenți la toți specialiștii și economiștii și experții și analiștii care populează canalele de știri.

Unul dintre ei, explica ieri, foarte elocvent (într-un articol online intitulat: De ce nu s-a devalorizat leul la căderea guvernului Orban – comentariu Business Club) următoarele:

Piața vede în situația actuală un lucru bun. Cum la căderea guvernului Dăncilă nu a mișcat, pentru că atunci raționamentul era…băi, mai rău decât atât nu are cum să fie, acum, la demiterea Cabinetului Orban, realitatea imediată a fost trecută doar în fundal și piața a luat partea plină a paharului: e primul pas către anticipate. Care anticipate pot aduce o consolidare fiscală mai rapidă. Și în același timp, îndepărtează pericolul unor derapaje grave… De aceea piața a reacționat acum astfel. Pentru că anticipatele evită scenariul urât.”

Observați guvernul Dăncilă și Cabinetul Orban… În fine. Clar, expert și clar, analist. Piața, ne-o spune limpede, vrea anticipate. Iar mesajul indirect, desigur, este: fiți și voi, cititorilor, ca piața… Doar că, BNR!

Moneda naţională s-a apreciat în ultimele zile pentru că un vânzător important a vândut mai multă valută şi acesta a dus la întărirea leului, a explicat, azi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferinţă de presă, întrebat despre evoluţia cursului de schimb leu – euro din ultimele zile.

“Cred că în primul rând trebuie înţeles că piaţa valutară are mulţi determinanţi şi faptul că ne-am obişnuit ca un eveniment politic sau altul să aibă impact imediat asupra pieţei valutare nu este o percepţie eronată, pentru că evenimentele politice categoric că influenţează piaţa, dar evenimentele politice nu sunt singurele.

În ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informaţii pe care le obţinem şi noi cu o anumită greutate, a acţionat în principal faptul că pe piaţa monetară aşa cum se întâmplă de obicei între 25 ale lunii precedente – 5-10 luna curentă apare o relativă lipsă de lichiditate pentru că firmele, populaţia, toate îşi plătesc impozitele la stat, dările la stat şi atunci în contul Ministerului de Finanţe de la Banca Naţională a României apare un surplus. E ca şi cum ar steriliza banca naţională banii respectivi. Ei ies din circulaţie. Am mai dat explicaţia asta, acum simplific.

Şi când pe o asemenea situaţie apare un vânzător mai important şi asta pot să vă garantez că de data asta nu am fost noi, Banca Naţională, a fost un client. Pot să bănuiesc, dar ce spun în continuare este pură speculaţie, că s-o fi gândit şi el “pică Guvernul, se depreciază cursul, hai să vând acum o sumă mai mare ca să câştig”, oricine vrea să câştige mai mult, dar nu s-a întâmplat. A vândut mai mult şi s-a apreciat cursul”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Este despre bani, oameni buni! Este întotdeauna despre bani, nu despre noi!

Articolul precedentOradea, lui Procust. Nu este nici despre Aeroport, nici despre salarii!
Articolul următorCel mai longeviv președinte de partid din Bihor