Premierul Ludovic Orban ne-a spus că prezența sa alături de candidații PNL și USR-PLUS reprezintă o garanție a bunei credințe și a loialității care vor guverna această colaborare dintre formațiunile implicate. Oare așa va fi? Întrebarea a fost lansată de jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul Zilei. Iată ce scrie acesta:

S-a consumat un episod politic cu importanță majoră în perspectiva alegerilor locale. Ieri, BPN al PNL a votat cedarea Bucureștiului către USR și relansarea USR ca partid important. O să vă explic rapid cum stau lucrurile: USR a luat candidaturile pentru sectoarele 1, 2, 4, iar liberalii pentru 3, 5 și 6. Deci cele 6 primării de sector din București au fost împărțite juma-juma, numai că USR are și candidatul la Primărie, pe Nicușor Dan. Deci dacă facem o împărțire aritmetică, USR are 5 poziții importante, iar liberalii primesc doar 4. Viceprimarii Capitalei vor fi la fel, unul de la USR-PLUS, altul de la PNL.

Ceea ce ne poate face să spunem că a fost o negociere proastă!

Dacă mai adăugăm și faptul că Dan Cristian Popescu, liberalul care avea 30 la sută în sondajele pe Sectorul 2, a fost sacrificat pe altarul înțelegerii cu USR , urmând să candideze ca independent sau susținut de PMP, putem spune că PNL iese cam zdrențuit din această aventură.

N-am înțeles de ce s-a renunțat la el, acuzațiile de securism și corupție venite dinspre USR sunt cel puțin ridicole. Păi neo-marxiștii stau mult mai bine la capitolul acesta: Vlad Voiculescu este băiatul unui fost colaborator al Securității, iar Claudiu Năsui este băiatul unui personaj implicat în celebra Afacerea Motorola din anii 90. Iar cel puțin unul dintre ei va deveni viceprimarul Capitalei. Nu tresare nici un haștag rezist?

Deci de ce a fost sacrificat Dan Cristian Popescu? Eu nu știu să existe vreo explicație și nici Ludovic Orban nu a oferit vreuna celor care l-au întrebat ieri în ședință.

De ce a fost abandonată orice alianță cu PMP-ul lui Traian Băsescu? A fost întreținută o zvonisită cu ajutorul unei avalanșe de fake-news promovate de publicația progresistă Newsweek. Menită să acopere golănia, la acel moment fiind luată decizia eliminării din motive de USR, deși PMP își dovedise loialitatea în Parlament. M-ar distra foarte tare ca fostul președinte al României să intre în alegeri pentru Capitală și să strice toată butaforia cu USR.

Este adevărat că în cazul în care Nicușor Dan va câștiga, Ludovic Orban va putea să spună că a cucerit Bucureștiul, numai că este doar un artificiu oratoric, în realitate marele câștigător se va numi USR. Care va redeveni al treilea partid al țării, cu sprijinul celor care au gândit acest moment coregrafic.

De ce-i spun coregrafic? Pentru că ieri liberali mai întâi au votat propunerea lui Ludovic Orban (unanimitate), după care au discutat-o. Astfel a fost o sesiune cu valoarea terapeutică. Și atât.

Care sunt culisele acestei situații? Spaima de Rareș Bogdan și posibilitatea ca acesta să candideze la Capitală. Un ziarist devenit politician ce putea amenința structurile tradiționale de putere. Numai că Ludovic Orban a dovedit că este un strateg mult mai bun, dovadă că asistăm la o revoltă tăcută a liberalilor. Atât de tăcută încât votează în unanimitate. (sursa)

Articolul precedentStatele Unite își vor spori prezența militară în România
Articolul următorIncidente la masivele proteste de la Berlin față de restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei