Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că dacă se doreşte introducerea certificatului digital al UE privind COVID şi în alte domenii, după cel medical, atunci va avea o discuţie în acest sens cu miniştrii de resort, potrivit News.ro.

Cseke Attila a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, dacă certificatul verde va deveni obligatoriu şi pentru cadrele didactice.

“Noi am făcut proiectul de lege pentru personalul medical pentru că aceasta este atributul Ministerului Sănătăţii. Dacă există alte domenii în care se doreşte să se introducă această obligativitate a certificatului digital sigur vom discuta cu miniştii de resort, dar nu aş vrea să mă pronunţ pe alte sisteme”, a explicat ministrul interimar al Sănătăţii.

El a reamintit că Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE privind COVID pentru personalul medical, pentru personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru Inspectoratul General de Aviaţie şi pentru cel din laboratoarele medicale.

“Este o măsură necesară în această perioadă, este o măsură care se va aplica, se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. Pentru personalul medical sunt trei posibilităţi. Dacă sunt vaccinaţi cu schema completă este o situaţie, cea de-a doua, dacă au trecut prin boală şi sunt în perioada între 15 şi 180 de zile de la sfârşitul bolii, respectiv dacă se testează cu teste rapide antigen sau cu test PCR, este cea de-a treia situaţie. Proiectul de lege prevede în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală trebuie să prezinte conducătorului unităţii medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie, statul pune la dispoziţie în mod gratuit vaccinul”, a transmis Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătăţii a menţionat şi ce se întâmplă cu personalul medical care nu doreşte să se testeze.

“Vă reamintesc că 70% din medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi. În cazul în care nu se prezintă avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală şi nu se testează, va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc şi încetarea contractului de muncă. Proiectul de lege prevede şi sancţiuni care se aplică conducătorului unităţi sanitare în cazul în care nu respectă prevederile acestei legi”, a mai precizat Cseke Attila.

Certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, despre care ministrul Cseke Attila afirmă că se doreşte adoptarea în regim de urgenţă. Astfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Suspendarea încetează atunci când angajatul prezintă certificatul digital. După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Măsurile se vor aplica şi pentru personalul IGSU/ISU, IGAv şi al laboratoarelor de analize medicale. (stiripesurse.ro)

Articolul precedentSituația COVID la zi, în Capitală și în Bihor. Aproape 200 de noi cazuri!
Articolul următorDLAF anunță că a sesizat DNA și în privința proiectului pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna