Din ce în ce mai multe medicamente importante încep să „dispară” de pe piață din cauza cererii extrem de mare.

România se confruntă cu o criză acută de antidiabetice orale și nu sunt singurele medicamente esențiale care lipsesc din farmacii. Unii dintre oficiali și farmaciști sunt tentați să dea vina pe pacienții care și-ar fi făcut stocuri.

Jurnaliștii de la Digi24 au mers în mai multe orașe pentru a încerca să procure Siofor, un medicament folosit des de diabetici, dar situația nu s-a îmbunătățit în niciun oraș.

Ce spune Colegiul Farmaciștilor?

Simina Ardelean-Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș: „Din păcate, suferă bolnavul român, fiindcă nu ajunge să își ia medicația în cantitatea necesară și atunci își ajustează și efectele pe termen lung nu sunt cele dorite. În continuare găsim greu Euthyrox, unele antibiotice, suplimentele alimentare pe bază de vitamina C, D, zinc se găsesc și ele în cantități mai limitate.”

Din lipsă de opțiuni, unele persoane apelează deja la cunoștințele din străinătate pentru a-și procura medicamentele necesare. Doina Blidar, diagnosticată cu diabet și tiroidă de mai bine de 10 ani, se confruntă cu această problemă de mai mult timp.

Doina Blidar, pacientă: „Și acuma mi-am făcut rost din Ungaria. De ce acolo este și la noi nu este și nu-i de o lună, două, că e de mult treaba asta, lipsă de medicamente. Eu amândouă medicamentele astea și de diabet și de glandă îmi trebuie, atâta mă stresez că mă îmbolnăvesc mai rău”. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.