Epidemia de coronavirus a răspândit panică la nivel global, oamenii căutând modalități cât mai sigure de a se proteja. La început, după modelul unor celebrități, s-a crezut că măștile ne vor ajuta să realizăm acest lucru. Totuși, oficiali din domeniul sănătății din întreaga lume ne spun că ele sunt inutile pentru cei sănătoși!
Experții spun că lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să nu ne mai atingem ochii, nasul sau gura. Cu toate acestea însă, mulți oameni găsesc extrem de dificil să schimbe un comportament care pare să facă parte din structura noastră încă de la început.
Atingerea feței este un instrument de relaționare între oameni, de comunicare – chiar inconștientă, care devine un obicei greu sau chiar imposibil de controlat. Mai mult, unele studii arată că atingerea feței reprezintă pentru noi și o modalitate de stimulare a memoriei sau de management al stresului. Din acest motiv, recomandările de a nu ne atinge fața sunt extrem de greu de respectat.
Ce putem face?
Unii experți recomandă o abordare graduală, ca de exemplu prin setarea unor aduceri aminte pe telefonul mobil. Din când în când, să ne transmitem singuri un mesaj care să ne ajute să reducem numărul de atingeri ale feței. Evităm astfel să adăugăm un stres în plus, prin nevoia de a fi mereu atenți și concentrați la propriile gesturi.
Alții sugerează să încercăm să ne ținem mâinile cât mai ocupate, sau în poziția de brațe încrucișate, să folosim eventual biluțe de reducere a stresului DAR mai ales să ne spălăm cât mai des pe mâini!
Nu în ultimul rând, spun psihologii, de mare ajutor ar fi să ne atragem atenția unii altora atunci când avem tendința de a duce mâna către față. Până la urmă, această epidemie este încă o bună ocazie de a fi solidari și prietenoși unii cu alții și de a scoate la suprafață umanitatea și binele din noi.