Ne aflăm la răscruce, după o noapte albă și multe gânduri la cald, ne năvălesc întrebările – scrie Corina Ene, candidat PSD Bihor pentru Camera Deputaților și primarul comunei Căbești.

Este evident, scrie candidatul social-democrat, că România și, implicit, județul nostru, județul Bihor, au traversat o perioadă de dezvoltare impresionantă. Am crescut avuția țării cu aproape 800% de când am intrat în UE. Circulăm pe drumuri mai bune, trăim în stabilitate și siguranță, iar oportunitățile răsar de peste tot. Lipsește, însă, ceva. Emoția acestor lipsuri se resimte în aer. Frământările ne năpădesc și ne pun la încercare. În astfel de situații, de frustrare și emoție exacerbată, căutăm soluții în extreme.

Am convingerea, însă – spune Corina Ene – că noi nu suntem așa. Am convingerea că nevoile legitime ale oamenilor pot să își regăsească soluția în programe echilibrate, programe care să pună oamenii pe primul loc.

A venit momentul să vă propunem, noi, echipa social-democrată din Bihor, un astfel de program.

  1. Egali, și la țară, și la oraș. Și la periferie, și în centru

Suntem o țară profund inegală. Dacă pleci din centrul orașelor românești, la periferie găsești comunități care încă se confruntă cu probleme de bază: de la accesul la apă la lipsa de unități spitalicești și de învățământ de calitate. Dacă părăsești de tot orașele, intri într-o altă lume. La fel e și în Bihor. Desigur, ne-am dezvoltat, spune Corina Ene. Dezvoltarea însă nu se măsoară în calitatea drumurilor. Ea se măsoară în calitatea vieții pe care oamenii o duc în casele lor, la locul de muncă, în școli și în spitale. Ea se măsoară în căminele culturale și în atmosfera pe care o regăsești când te plimbi pe stradă. Atunci când lipsesc aceste elemente, oamenii se refugiază în mesaje de revoltă și protest. În timp ce acest protest este legitim, însă, este mult mai constructiv să venim cu soluții.

La Căbești, amintește candidatul PSD Bihor, întocmai în asta am investit: în cultură și în educație. Acestea sunt și prioritățile mele în Parlament. Îmi doresc ca la țară să înflorească viața culturală, să transformăm satul bihorean într-un spațiu al fascinației, al explorării și creativității, și îmi doresc ca școlile de la țară să furnizeze speranță și creiere luminate pentru România, nu rate record de abandon școlar. S-a abandonat educația și cultura crezând că asfaltul și cimentul, odată amplasate, vor acoperi golul acesta de dezvoltare. Nu e așa. Nu o demonstrează numai votul, o demonstrează realitatea de zi cu zi din Bihorul care nu apare pe micile ecrane pentru că e frumos promovat, deși oamenii nu o duc în mod special mai bine. Formele fără fond nu funcționează.

  1. Demnitate pentru oameni, dialog și deschidere maximă

Autoritățile nu vorbesc cu oamenii. E ca un turn de fildeș pe care trebuie să-l parcurgi pentru a ajunge tu, ca cetățean din Beiuș, Vașcău, Marghita sau Salonta, din satele lăturalnice, la liderii din Oradea și de la București. Odată ce oamenii se simt izolați de procesele de luare a deciziilor, vor găsi forme să își afirme vocea. Extremiștii le vând iluzia aceasta. Avem șansa să proiectăm, însă, o nouă relație de încredere între cetățean și autorități. Avem nevoie de un dialog permanent despre dezvoltarea județului nostru, iar oamenii trebuie să participe în șlefuirea acestor viziuni și perspective. Fie că vorbim de agore ale participării publice, de adunări sătești sau orășenești, de orice formă de a plasa tinerii și vârstnicii noștri ca lideri în comunități, de a le crea spațiul necesar pentru ca ei să-și pună în aplicare ideile, avem mult de lucru pe acest front.

Nu e îndeajuns ca numele liderului la care tu te raportezi să fie vehiculat non-stop în presă, spune Corina Ene. E important ca tu să simți că acel om își face timp să te asculte, că ai un mecanism de a ajunge la el. Asta îmi propun eu să fac pentru bihoreni – să le ofer acest mecanism. Din experiența mea la Căbești vă pot confirma că ascultarea face minuni, iar cetățenii, odată stimulați, pot produce schimbări imense. Știu că bihorenii au în ADN-ul lor acest spirit civic. Este momentul să îl mobilizăm.

Dragi bihoreni, avem șansa de a schimba cursul de dezvoltare pe care îl urmează comunitatea noastră. Avem oportunitatea ca, dincolo de betoane, să demonstrăm că oamenii contează mai presus de orice. Bunăstarea, liniștea și împlinirea noastră vin din educație, din cultură, din sentimentul că viitorul comunităților noastre ne aparține și îl putem influența.

Acesta este proiectul social-democrat pe care eu și colegii mei îl propunem județului nostru. Vom continua să construim infrastructură, însă ne vom asigura că ea deservește oamenii, nu invers. Vom continua să punem clădiri pe picioare, însă ne vom asigura că, în interiorul lor, oamenii se simt împliniți și nu abandonați sau lăsați în urmă. Aceasta este invitația mea deschisă către voi: haideți să punem la cale un nou model de dezvoltare. Unul în care fiecare dintre noi să se regăsească – concluzionează candidatul PSD.


(articol susținut de PSD Bihor – CMF 11240017)

Articolul precedentDragoș Damian: Cum se spune prin Ardeal, amu îi bai
Articolul următorRomânia depășește „borna” de 100 de kilometri de autostradă inaugurați în 2024. Ce segmente de drum mai pot fi dați în uz anul acesta (VIDEO)