Consiliul Investitorilor Străini consideră că nu s-au observat progrese în ultimele 6 luni în privinţa birocraţiei, fiscalităţii, blocajelor legislative şi de reglementare, iar potrivit FIC Business Sentiment Index jumătate dintre investitorii chestionaţi consideră scăzută atractivitatea pieţei româneşti în comparaţie cu ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE). În general, există o percepţie negativă asupra evoluţiei afacerilor ca rezultat al impactului COVID-19, mediul de afaceri din România a fost afectat, iar planurile de investiţii ale companiilor cu capital străin au fost afectate considerabil de criză.
”Rezultatele cercetării din această toamnă ale indicatorului FIC Business Sentiment Index (BSI) evidenţiază schimbări semnificative, în comparaţie cu analiza precedentă realizată în martie 2020. Indicatorul surprinde impactul generat de evoluţia pandemiei de coronavirus asupra mediului de afaceri din România. Potrivit respondenţilor chestionarului BSI din septembrie 2020, în general există o percepţie negativă asupra evoluţiei afacerilor ca rezultat al impactului COVID-19: 68,2% dintre respondenţi estimează scăderi moderate ale activităţii lor, iar 13,6% se aşteaptă la scăderi semnificative”, arată FIC.
Mai mult de o treime dintre respondenţii FIC (38,7%) consideră că mediul de afaceri din România a fost afectat, iar jumătate dintre aceştia percep atractivitatea pieţei româneşti drept scăzută în comparaţie cu ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE).
„Planurile de investiţii ale companiilor cu capital străin au fost afectate în mod considerabil de criza actuală, fapt remarcat şi de schimbarea planurilor privind investiţiile viitoare de capital (38,6% din respondenţi estimând o scădere a capitalului investit pentru următoarele 12 luni) sau planurile pentru noi angajări de personal (40,9% % din respondenţi estimând o scădere în planurile lor cu privire la ocuparea forţei de muncă în următoarele 12 luni)”, spun analiştii.
Analiza Consiliului Director al FIC recunoaşte particularitatea contextului dificil actual şi percepţia generală conform căreia, în ultimele 9 luni, companiile au fost afectate, iar economia reală şi-a încetinit ritmul, dar subliniază şi oportunităţile disponibile în acest context. Astfel, analizând principalele segmente ale economiei României, FIC a elaborat un set de posibile soluţii şi recomandări specifice pe care autorităţile ar putea să se concentreze în perioada următoare, cu scopul de a relansa creşterea economică.
FIC aduce în prim plan aceste recomandări, dedicate combaterii efectelor negative ale pandemiei, sintetizate în broşura „Relansarea creşterii economice”.
Documentul subliniază necesitatea transparenţei şi predictibilităţii procesului legislativ, prin care să fie astfel ancorată fundaţia elaborării politicilor publice la nevoile întregii societăţi.
”Toţi actorii afectaţi de criza sanitară ar trebui să fie parte din procesul de consultare pentru a găsi soluţii prin dialog şi astfel, acest moment dificil să fie depăşit. Considerăm că situaţia actuală a subliniat o dată în plus, rolul important în economie al investiţiilor, atât cele publice, cât şi private, autohtone şi străine. Atunci când economia se confruntă cu apariţia unor cheltuieli neprevăzute, investiţiile reprezintă o sursă adecvată de capital şi un element de sprijin pentru domenii importante, precum ocuparea forţei de muncă. Pe lângă tendinţele negative pe care pandemia le-a generat, am asistat şi la evoluţii pozitive în domeniul digitalizării, care a adus multiple beneficii în sectoare precum sănătate, educaţie, fiscalitate, piaţa muncii şi servicii financiare. Aceste evoluţii pozitive antrenate de pandemie fac parte în prezent din viaţa noastră de zi cu zi”, adaugă ei.
Membrii FIC spun că îşi vor continua angajamentul pentru susţinerea dezvoltării pe termen mediu şi lung a economiei româneşti şi împărtăşesc convingerea că această perioadă dificilă poate fi depăşită doar lucrând împreună, autorităţi, mediu de afaceri şi cetăţeni, ”prin crearea unui parteneriat între părţile interesate care să îşi propună atingerea progresului în domeniile în care România are nevoie de evoluţii semnificative, cum ar fi: birocraţia, fiscalitatea, blocaje legislative şi de reglementare”.
Aceste arii sunt indicate de membrii FIC în sondaj ca fiind cele mai problematice, unde nu s-au observat progrese în ultimele 6 luni. FIC consideră că acum este un moment oportun pentru ca România să îşi schimbe abordarea faţă de problemele economice, să folosească eficient resursele şi chiar să îşi crească competitivitatea pentru a minimaliza impactul negativ viitor.
”Astfel de măsuri, propuse şi de FIC, pot fi luate în domenii precum fiscalitatea, unde o colectare mai eficientă a impozitelor de către statul român şi combaterea evaziunii fiscale ar putea aduce creşteri semnificative la bugetul de stat; adoptarea în continuare a măsurilor de digitalizare ar optimiza administraţia publică şi de asemenea, ar facilita interacţiunea cu mediul de afaceri şi cetăţenii; iar crearea unor programe de alfabetizare financiară ar ajuta cetăţenii români să ia decizii inteligente cu privire la finanţele lor şi să menţină obiceiuri de economisire, care în timp pot duce la bunăstarea lor financiară”, arată FIC.
FIC consideră că acesta este un moment-cheie pentru a profita de acele oportunităţi create de contextul generat de criza sanitară din ultimele luni şi că, prin dialogul constructiv între comunitatea de afaceri şi autorităţi, pot dispărea multe obstacole, iar rezultatele pozitive se vor reflecta în economie, cu beneficii pentru toţi cetăţenii.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, peste 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. (sursa – stiripesurse.ro)