Portofelul digital este ultima propunere a Comisiei Europene prin care Executivul de la Bruxelles reduce din birocrație. Oficialii europeni susțin că datele personale vor fi protejate mult mai bine, iar toate actele, certificatul de naștere, permisul de conducere și cartea de identitatea vor putea fi accesate instantaneu cu ajutorul telefonului mobil.
Portofelul digital, noua propunere a Comisiei Europene
Portofelele sunt doldora de acte carduri și bani. Pentru a le „aerisi”, Comisia Europeană propune portofelul digital. Concret, toate actele vor fi transferate într-o aplicație care poate fi accesată la orice oră din orice colț al continentului. În acest fel, spun oficialii europeni, datele vor fi protejate la cel mai înalt nivel.
Astfel, documentele pe care le purtăm zilnic, de la cartea de identitate, certificatul de naștere, permisul de conducere și diferite adeverințe sau documente vor putea fi accesate direct de pe telefonul mobil. Toate datele noastre de identificare vor fi încărcate în aplicația „eID” sau portofelul electronic.
Procedura este simplă
Deși sună complicat la prima vederea procedura este simplă. De exemplu, dacă avem nevoie să introducem datele personale de la ANAF, vom trimite o solicitarea online instituției după care vom primi un cod unic pe care ulterior îl vom încărca în aplicație. Astfel, datele de identificare vor fi accesibile printr-un singur click pe portofelul digital.
Portofelul digital va conține semnătura electronică
Portofelul digital va fi completat de semnătura electronică a posesorului care va asigura accesul la toate aplicațiile online fără a mai fi necesară introducerea parolei. Inițiatorii proiectului au explicat că datele vor fi protejate. Mai mult nici statul nu va putea accesa datele resepctive fără a cere acordul în prealabil.
Trebuie menționat că portofelul electronic nu va fi obligatoriu. Parlamentul European a votat proiectul în ședința de ieri, însă votul final ar urma să fie acordat în luna februarie a anului următor. În cazul în care propunerea va fi aprobată, statul român are la dispoziție 24 de luni pentru implementare. (sursa)