Clasa de mijloc a României a crescut cu 10 la sută de la aderarea la UE, având o pondere de 61% din populația țării la nivelul anului 2023.

În ciuda creșterii, cea mai mare din regiune, dimensiunea clasei de mijloc a rămas a doua cea mai redusă după Bulgaria, se arată într-o analiză realizată de Ella Kállai, economist șef Alpha Bank România.

”În România, ponderea populației care aparține clasei de mijloc s-a extins la 61% în 2023 de la 51% în 2007. Creșterea cu 10pp a fost cea mai amplă extindere din regiune datorându-se atât reducerii ponderii clasei cu venituri mari de la 14% în 2007 la 8% în 2023, precum și reducerii ponderii clasei cu venituri mici de la 35% în 2007 la 31% în 2023”, se arată în analiza citată.

Notă: Clasa de mijloc include acea parte a populației al cărei venit disponibil anual este cuprins între 75 și 200% din venitul disponibil median anual. Dimensiunea acestui segment crește dacă dimensiunea clasei cu venituri disponibile anuale mici (sub 75% din venitul disponibil median anual) și/sau a clasei cu venituri disponibile anuale mari (peste 200% din venitul disponibil median anual) scade, cu alte cuvinte dacă inegalitatea de venituri scade. Venitul median semnifică faptul că jumătate dintre cetățeni se situează deasupra acestui indicator de referință, iar jumătate sub el. Veniturile din această analiză sunt exprimate în euro, în prețuri curente.

În Ungaria, clasa de mijloc s-a contractat, iar în Polonia a ajuns la o pondere de 67%

În Ungaria, clasa de mijloc s-a contractat la 65% în 2023 de la 70% în 2007. Clasa de mijloc este cea mai extinsă (72%) în Cehia, urmată de Polonia, unde a crescut la 67 de la 60% în 2007.

”Comparativ cu țările membre UE mai vechi, precum Grecia și Italia, clasa de mijloc din regiune tinde să fie mai extinsă și inegalitatea de venituri mai redusă”, semnalează Kállai.

Venitul disponibil mediu anual al României a ajuns la 31% din media UE

Țările din regiune au avut o creștere excepțională a veniturilor disponibile ale populației după aderarea la Uniunea Europeană, semnalează economista.

În 2023 față de 2007, venitul disponibil mediu anual (exprimat în euro în prețuri curente) a crescut de 4,8 ori în Bulgaria, 3,7 ori în România, 2,7 ori în Polonia, 2,5 ori în Cehia și de 1,9 ori în Ungaria, depășind creșterea de 1,6 ori din UE.

Venitul disponibil mediu anual al țărilor din regiune în 2023 a ajuns la 43% din media UE (10 mii euro față de 23 mii euro), după ce în 2007 era doar o pătrime (3,7 mii euro față de 14,7 mii euro).

La fel ca Firea, şi Nicușor Dan vrea să-i dea t

Venitul disponibil mediu al României în 2023 a fost 31% din media UE (7,1 mii euro față de 23 mii euro), în timp ce în 2007 era doar 13% (1,9 mii euro față de 14,7 mii euro).

Reduceri semnificative ale inegalității de venituri în România și Polonia

”În aceeași perioadă, în regiune, doar în România și Polonia creșterea venitului disponibil median (al jumătății de populație mai puțin avute) a fost mai rapidă decât creșterea venitului disponibil mediu, fiind un indiciu al reducerii inegalității de venituri”, se mai arată în analiza citată.

Din graficul de mai jos reiese că România face parte din puținele țări membre ale UE cu diferență mică între venitul disponibil median și venitul disponibil mediu.

Joe Biden spune că SUA vor interveni militar pent

În 2023, venitul disponibil median anual a fost cu 8% mai mic decât venitul disponibil mediu anual, România clasându-se după Slovacia (cu decalaj de 1%), Belgia și Slovenia (cu decalaj de 7%).

Citeşte integral articolul Clasa de mijloc a României urcă la 61% din populație. Cum arată statele ECE și cum a scăzut inegalitatea veniturilor din România pe Curs de Guvernare

Articolul precedent13 români sunt dați dispăruți în urma inundațiilor din Valencia, anunță MAE
Articolul următorAfacerea cu care au dat lovitura doi români care s-au întors din Italia. Oamenii vin de departe ca să cumpere de la ei