Învăluit în mister
Ca la orice politician făcut iar nu născut și în cazul candidatului, Florin Birta, originile ascensiunii sale fulminante sunt învăluite de o pâclă groasă, greu de pătruns. Chiar și minima obligație de a-și publica un CV oficial, pe pagina de internet a Primăriei unde lucrează, pentru ca orădenii să știe, totuși, pe cine a desemnat Ilie Bolojan ca urmaș (sic!), a fost prea mult. Florin Birta nu are un CV public!
Un alt coleg de-al său penelist, prefectul Dumitru Țiplea a fost un pic mai… generos, postând un CV în dorul lelii, despre care BihorNews a mai scris și din care, desigur, lipsesc vreo 10 ani de activitate ascunsă dar, probabil, spornică…
Din acest motiv, foarte mulți orădeni, dintre care unul ne-a dat ideea acestui material, se întreabă pe bună dreptate: de ce, cine și mai ales al cui este Florian Birta, candidatul Penele pentru Primăria Municipiului Oradea?
Neavând foarte multe date oficiale, adică deschidere și transparență (străine, se pare, așa-zișilor liberali de la noi), să vedem ce știm din surse publice și mai puțin publice.
Bine conectați la banul public
Florin Birta, scria Bihoreanul în iulie 2016, a spart toate recordurile în materie de donații politice. ”Instalat de primarul Ilie Bolojan în Consiliul de Supraveghere al societăţii Distrigaz, cu o indemnizaţie de 120.000 lei pe an, viceprimarul Florin Birta a donat partidului 15% din sumă, lună de lună.
Raportările PNL arată că Birta a fost în 2015 cel mai mare contributor bihorean la bugetul partidului, unde a vărsat 13.500 lei, în 8 tranşe lunare. Conştiincios, de îndată ce îşi ridica indemnizaţia, el vira între 13 şi 27 ale lunii câte 1.500 lei în vistieria liberală.
Suma este, totuşi, în uşoară scădere faţă de 2014, când a donat PNL-ului 24.000 lei în 6 tranşe lunare. În acel an, Florin Birta a dat practic partidului de două ori mai mult decât cel care avea să devină preşedintele României, Klaus Iohannis (9.500 lei) sau directorul SRI, Eduard Hellvig (9.600 lei)!”
Chestionat de de presa locală, tânărul penelist nici nu se ascunde după deget. “Normal că am donat (la partid n.r.). Am ajuns acolo pentru că m-a pus partidul, nu pentru că sunt Florin Birta”, a recunoscut el cu nonșalanță.
Soția, Larisa Birta, conform ziariștilor de la Jurnal Bihorean, a fost recent sursă de război între conducerea Muzeului Orașului Oradea și angajați, cărora li s-au suspendat în aprilie 2020 contractele de muncă din rațiuni economice, în vreme ce instituția avea contracte de reclamă și design tocmai cu firma la care aceasta era marketing manager… Primăria soțului viceprimar a încredințat, conform angajaților muzeului citați de ziar, contracte de 60 de mii de lei și de 63 de mii de lei către firma Globencer, în care soția lui Florin Birta era manager și care, DESIGUR, se ocupă acum și de campania PNL pentru alegerile locale, dar și de campaniile de propaganda ale Primăriei Oradea sau APTOR…
La fel ca și soțul ei, doamna Birta a fost mai tot timpul angajată la instituții din subordinea Primăriei Oradea sau finanțate din bani publici: Zona Metropolitană Oradea și APTOR (Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune), agenția de propagandă a primarului Bolojan.
Finul viceprimarului, Rareș Codrean, este patronul Helion Group, o firmă prosperă cu afaceri cu multe zerouri cu primăriile PNL pentru sisteme video de monitorizare și supraveghere. Iată ce scria infoaries.ro în luna mai, anul acesta.
”În 2019 aterizează la Turda firma Helion Security, locată în orașul Ștei, județul Bihor, o zonă politică tradițională a PNL.
Firma cu un punct de lucru în Oradea, apărută în 2010, cu 14 angajați în 2019, oferă servicii privind sistemele de securizare. Are o cifră de afaceri de peste 4 000 000 lei în 2019, dar cu un profit de doar 141 000 de lei la nivelul aceluiași an. Presa din Bihor o descrie ca o firmă apropiată PNL-ului bihorean, fiind abonată la cvasi-totalitatea contractelor pe bani publici privind serviciile de pază și securitate din Oradea și județ. Primăria Oradea, școli și grădinițe, muzee, Aeroportul Oradea, spitale, Direcțiile de Sănătate Publică, de Asistență Socială, Clubul Sportiv Municipal Oradea, instanțe judecătorești, primării comunale, au achiziționat servicii de la firma amintită.
Din februarie 2019 și până în mai 2020, firma Helion Security obține contracte din bani publici la Turda în cuantum de 242.514 lei, după cum urmează: 95.986 lei de la Salina Turda; 144.214 lei de la Primăria Turda, însemnând: 50.920 lei pentru paza Stadionului Municipal și 50.920 pentru paza Piețelor și Oboarelor. Alți 42.374 lei au fost achiziționați ca servicii directe pentru Primărie și 2.314 lei de la Compania de Apă Arieș.
Parteneri de afaceri ai directorului Rareș Codrean povestesc că acesta se mai scapă și vorbește în plus. ”Lasă să se înțeleagă că el e din gașca cu grade. E puțin impresionist”, a explicat pentru InfoAries.ro un partener de afaceri al bihoreanului.
Clanul Birta conectat la banii orădenilor, din care se înfruptă copios. Origini (ne)sănătoase și legături periculoase
Pe lângă aceste date furnizate de presa locală, ele însele destul de edificatoare despre legăturile penelistului cu banii publici, persoane apropriate de subiect indică faptul că înainte de Revoluție, tatăl lui Florin Birta era un apropiat al PCR, iar mama sa, se spune, ar fi condus cu mână de fier Cooperația Meșteșugărească din Bihor, acolo de unde se aproviziona “nomenclatura” comunistă cu whisky, țigări, electrocasnice, produse la care populația de rând visa doar în vremea aceea.Ca de altfel mulți orădeni azi, dat fiind faptul că au printre cele mai mici salarii din țară!
Despre tatăl său, Florian Birta, constructorii din Oradea se plâng că ar fi singurul furnizor ”agreat” de Primăria Oradea pentru transportul de materiale de construcții, în special pietriș, pentru șantierele din oraș, lucrări finanțate de primărie și executate de ”partenerii” peneliști ai primarului și viceprimarilor.
Cunoscătorii spun însă că mama ar fi cheia secretului ascensiunii lui Florin Birta. Doamna Cornelia Birta are legături apropiate cu personaje cheie din anturajul primarului Ilie Bolojan (ne referim la Ioan Crișan, președintele Uniunii Naționale a Cooperației de Consum – CENTROCOOP), dar poate chiar și printr-o legătură de rudenie, despre care toată lumea încearcă să păstreze o tăcere adâncă.
Un lucru foarte interesant și puțin cunoscut publicului orădean este că domiciliul viceprimarului de Oradea se află în localitatea Sânmartin. Mai precis într-o vilă superbă (cu piscină) din cartierul bogaților, Beverly Hills. Vila lui Florin Birta stă bine ascunsă de ochii curioșilor prin amplasamentul casei părinților săi (împart aceeași curte). Iată, așadar, că în cazul lui Birta funcționează perfect vorba veche din popor cum că ”cine nu are bătrâni să-și cumpere”. Părinții sunt utili nu doar pentru a urca pe scara socială, dar asigură protecție și camuflaj fizic, atunci când situația o cere!
Dar ce a făcut Florian Birta ca viceprimar?
Spune despre sine că este jurist, dar nu a dezvăluit până acum numele universității la care a absolvit facultatea și nici când. Ca viceprimar din 2016, a ”coordonat” Direcţia Tehnică din Primărie, deci, practic, de numele său se leagă toate proiectele ratate și cu probleme ale orașului, inclusiv cele pentru care Oradea a trebuit să dea toți banii înapoi, gaură acoperită mai apoi din buzunarele orădenilor.
Nimeni din Primăria Oradea nu știe ce l-a recomandat pe un jurist să coordoneze aspectele ”tehnice” ale proiectelor, în afară de relația apropiată cu primarul Bolojan și cumințenia de a nu-I ieși niciodată din vorbă. Când un jurist coordonează șantierele orașului, ne mai mirăm că lucrările ies prost?
Un politruc
Cariera viceprimarului Florin Birta este cu adevărat fulminantă A fost consilier al prefectului Mircea Ghitea (2007-2008), consilier al primarului Ilie Bolojan (2008-2009), consilier judeţean (2008-2016) şi preşedinte al CSM Oradea (2009-2016). Din 2017 este președinte PNL Oradea, iar înainte a fost președinte al tineretului liberal din Oradea și județul Bihor (TNL).
Practic, o carieră de politruc. A lucrat o viață întreagă doar la instituții de stat. Toate funcțiile administrative le-a obținut nu prin concurs sau pe baza expertizei, ci strict prin legături politice, pe baza carnetului galben de partid. De gândit, pentru cine vrea să gândească.