Consiliul Județean se va alătura demersului început de mai multe unități administrativ teritoriale din Bihor, privind gestionarea, în comun, și implementarea soluțiilor viabile pentru introducerea și dezvoltarea rețelei de gaze naturale.

„În toamna lui 2018 am avut discuții cu Transgaz privind strategia de extindere a rețelei în comunități. Situația nu era, nici pe departe, ideală. La întâlnirea dintre reprezentanții Transgaz și 70 de conducători de UAT-uri, ei au fost încurajați să se asocieze în A.D.I.-uri, aceasta fiind structura principală cu care poate încheia parteneriate autoritatea ce ar finanța proiecte”, a spus, în plen, președintele Pásztor Sándor.

În condițiile în care întocmirea unui studiu de fezabilitate ar impune costuri ce nu pot fi suportate de unele UAT-uri, un parteneriat cu Județul Bihor pare soluția pentru care au optat aleșii bihorenilor. În ședința de joi, aceștia au votat, în unanimitate, aderarea UAT Județul Bihor, prin Consiliul Județean, în calitatea de membru, la 4 A.D.I.-uri. „Discutăm de o primă etapă: costurile pentru un SF sunt enorme, cuprinse între 2,1-3 milioane lei pentru un ADI mai mare. Județul Bihor trebuie să intre în componența ADI-urilor. Este evident că nu doar în această fază a elaborării SF-urilor trebuie să fim parte, ci să sprijinim UAT-urile și ulterior”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor.

Cei 34 de consilieri județeni prezenți au decis că CJ Bihor va fi membru în ADI Gaz Sud (14 UAT-uri din Țara Beiușului, printre care Rieni, Beiuș, Vașcău, Cărpinet, Tinca), ADI Nord Vest (9 UAT-uri din Valea Ierului, printre care Săcueni, Diosig, Tarcea, Cherechiu), ADI Barcău Bistra (13 UAT-uri, printre care Tăuteu, Marghita, Suplacu de Barcău, Boianu Mare, Sîrbi cu precizarea că unele UAT-uri cu operatori solicită extinderea concesiunii), și ADI Urban Rural (4 UAT-uri, printre care Aleșd, Țețchea, Aștileu și Tileagd).

Unele autorități locale dețin deja studiile topo și geo, elaborarea studiului de fezabilitate fiind posibilă într-o perioadă de maximum 5 luni. În ceea ce privește UAT-urile care nu au studiile întocmite, elaborearea SF-ului se poate extinde până la 8 luni. La dispoziția ADI-urilor vor exista finanțări de maxim 25 milioane euro prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare). (sursa)

Articolul precedentTraian Băsescu, după ieșirea fără precedent a lui Klaus Iohannis la adresa PSD: ‘Îmi e greu să îl înțeleg. Eu le dădeam una peste ceafă miniștrilor’
Articolul următorMinciunile CRIMINALE ale lui Nelu Tătaru