În anumite părți ale lumii, mai ales cu ceva vreme în urmă, hackerii cu adevărat pricepuți, care reușeau să spargă sisteme complicate doar ca să demonstreze că le pot sparge, în principal, scăpau de închisoare și erau, deseori, angajați de companiile sau de instituțiile pe care le atacaseră cu succes. Deveneau, din răufăcători cibernetici, consultanți și protectori ai fostelor victime. Sistemul mai funcționează și azi, dar cu mai multă discreție, pentru că numărul celor care vor să atragă atenția a crescut exponențial. Nu orice hacker autoproclamat își găsește azi un loc de muncă în felul ăsta, iar cei mai mulți, îndeajuns de proști încât să lase dâre hotărâte în urma lor, ajung mai degrabă la închisoare decât în vreun birou fancy de corporație.

Venit în lume din Vâlcea, oraș de hackeri închipuiți, Florin Cîțu se crede geniul capabil să salveze economia României. De ea însăși.

Cu 12 ani în urmă, când împreună cu Lucian Isar și Bogdan Mihoc a participat la un atac speculativ la adresa leului românesc, Florin Cîțu a fost prins și ars. Adică atacul a eșuat, datorită intervenției rapide a BNR, iar Isar și Mihoc au fost zburați din sistemul bancar. Cîțu a mai stat ceva, pentru că BNR nu avea jurisdicție completă asupra băncii la care lucra Cîțu în acel moment. Și, totuși, răbdarea și insistența legendare ale lui Mugur Isărescu au învins, iar Cîțu a fost în cele din urmă concediat de la ING, la insistențele BNR. A dat banca în judecată, a pârât-o la procurori și a mers cu pâra mai departe, până la instituțiile de reglementare și control din sistemul bancar olandez. Dar a pierdut pe toată linia. Mai mult, în instanță, ING a declarat că a restructurat postul lui Cîțu pentru proastă comunicare cu BNR și cu Ministerul de Finanțe. A fost sfârșitul carierei bancare a lui Florin Cîțu, pe care nici măcar o singură bancă din România nu a mai vrut să-l angajeze din 2011 încoace. Dar de aia sunt buni prietenii. Iar Lucian Isar i-a fost prieten la nevoie domnului Cîțu și i-a găsit un loc de senator sub pulpana partenerei de viață, Alina Gorghiu, care în 2016 era președinta PNL.

Ca senator PNL, Cîțu a strălucit mai ales prin câteva fake-news-uri răsunătoare. Unul a fost cel cu guvernul care vrea să impoziteze banii trimiși de românii din diaspora în țară. În fapt, România trebuia să implementeze rapid o directivă UE împotriva spălării banilor și să-și aducă legislația la zi, controlând mai ferm transferurile de bani, bancare sau făcute prin instituții gen Western Union. Intervenția lui Cîțu, eminamente mincinoasă, căci România are acorduri pentru evitarea dublei impuneri cu majoritatea țărilor, ne-a dus în pragul infringement-ului. Deja punerea în practică a directivei cu pricina întârziase dincolo de termenul-limită și, dacă nu era pusă în practică, ar fi urmat să plătim amenzi consistente. În același timp, când partidul său lupta cu Dragnea și Teldrum, de exemplu, Cîțu se opunea unor modificări legislative care duceau la dispariția firmelor cu acțiuni la purtător, exact cum este Teldrum. Nu va mai fi de anul viitor, pentru că, totuși, legislația s-a schimbat în bine, în ciuda intervențiilor lui Cîțu.

Ei bine, Cîțu este exact acel pretins hacker căruia nici nu-i iese lovitura și mai este și suficient de prost încât să fie prins fără prea mare efort. În alte părți ale lumii, ceva mai avansate intelectual, un astfel de om nu are cum să prospere. Este evitat chiar și de cei care, de obicei, nu țin cont de riscuri. Despre un astfel de om se spune, în popor, că nu te duci cu el la furat de cai.

Și, cu toate acestea, Florin Cîțu a ajuns mai întâi senator și mai apoi, inexplicabil, ministru de Finanțe. După un an în care și-a arătat priceperea, singura sa idee de mare finanțist fiind împrumuturile, din ce în ce mai mari și din ce în ce mai costisitoare, Florin Cîțu a ajuns chiar prim-ministru.

Putem spune că atacul la adresa leului început de Cîțu în 2008 este, în sfârșit, pe cale să reușească. Nu pentru că ar fi devenit el între timp vreo lumină, ci pentru că se învârte într-o lume populată de atât de mulți proști, încât unul de talia lui poate părea genial.

preluare din catavencii.ro autor: Patrick Andre De Hillerin

Articolul precedentPrimarii, în frunte cu Emil Boc, primul atac la Guvernul Cîțu: Și-a însușit rapid practicile nesănătoase ale „guvernelor anterioare”
Articolul următorVaccin fericit!