În ultima perioadă, românii au primit citații false, prin intermediul mailului. Aceste sunt emise în mod nelegal, în numele Poliției Române, sub pretextul unor acuzații grave. În spatele mesajelor oficiale sunt, de fapt, infractori cibernetici, care se folosesc de naivitatea oamenilor, pentru a obține bani.

Poliția Română recomandă, în cazul primirii unor astfel de e-mailuri nesolicitate, să nu se răspundă și să nu se acceseze linkuri sau fișiere atașate.

Citații false, emise în  numele Poliției Române. Cum arată escrocheria

La o primă lectură, emailurile false trimise de infractorii cibernetici în numele Poliției Române sau chiar al Interpolului, par alarmante. Limbajul pare unul oficial, cu inserții juridice, iar „destinatarii” citațiilor sunt acuzați de fapte grele, precum pornografie, „trafic sexual”. În realitate, mailurile sunt de pe adresele unor persoane fizice care folosesc, de regulă, domenii de mail franceze. Atașate sunt fișiere de tip PDF, pentru a părea că totul este oficial.

Pentru a scăpa de pretinsele acuzații, expeditorii le cere românilor să achite amenzi. Pentru că sunt linkuri frauduloase, sub nicio formă nu trebuie să dați curs unor astfel de solicitări.

În cazul unor astfel de citații false,  este recomandat să se raporteze imediat la cea mai apropiată unitate de poliție sau să se folosească portalul de petiții al Poliției Române.

Escrocheriile online pot fi evitate

Pentru a nu pierde date importante, specialiștii în securitate cibernetică ne spune la ce să fim atenți:

„Nu faceţi clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Verificaţi adresa URL a site-ului web înainte de a introduce orice informaţii personale. Nu furnizaţi niciodată informaţii personale prin SMS. Instalaţi un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră. Fiţi atenţi la mesajele text care vă solicită să acţionaţi imediat sau să furnizaţi date de urgenţă, transmite DNSC.

În cazul în care datele cardului bancar au fost transmise din eroare către un atacator cibernetic, primul pas este contactarea băncii emitente, pentru a-l bloca. Ulterior, poate fi anunțată Poliția. (sursa)

Articolul precedentRomânia a primit primul Aviz Formal pentru aderarea la OCDE
Articolul următorÎn ultimele trei decenii, ratele de obezitate au crescut de patru ori în rândul copiilor şi s-au dublat în rândul adulţilor