Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității (“Ordonanța trenuleț”).
Ministrul Tánczos Barna a susținut că reorganizarea va duce la reducerea personalului bugetar dar nu vor fi concedieri în masă, informează Hotnews la data de 30 decembrie 2024.
Un element neclar este cum va participa Ilie Bolojan la coordonarea viitorului departament aflat în subordinea Guvernului, întrucât el este președintele Senatului.
”Este o structură hibrid, în care coaliția și-a asumat această responsabilitate la cel mai înalt nivel, al conducătorilor de partide, să implementeze ceea ce au promis în programul de guvernare, să ofere un stat mai suplu”, a spus Tánczos Barna.
Premierul Ciolacu a anunțat că dorește alcătuirea acestui departament pe un model deja consacrat. Ciolacu se referea la anunțul președintelui ales al SUA, Donald Trump, că Elon Musk și Vivek Ramaswamy vor conduce un nou departament al eficienței guvernamentale.
”Vom prelua un model deja consacrat și vom înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. Precizez că în acest departament vor fi specialiști din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono”, a spus premierul Ciolacu la începutul ședinței de guvern din 30 decembrie.
Ministrul Tánczos Barna a precizat că dorește ca personalul bugetar în plus să fie absorbit de mediul privat. „Îmi doresc ca acest surplus de personal să fie absorbit de mediul privat. De aceea nu se fac lucrurile de azi pe mâine. Nu sunt neapărat concedieri, pentru că sunt, pe de o parte, și plecările naturale”, a precizat ministrul.
„Dacă semnalul este clar și știm exact de la bun început care sunt instituțiile care vor suferi modificări, acolo deja angajații din sectorul public știu ce-i așteaptă și au timp suficient luni de zile să găsească alternative. Mediul privat are nevoie de oameni pregătiți. Nu ne dorim să bruscăm nici sistemul bugetar, nu dorim să bruscăm nici mediul de afaceri, nici mediul privat și acest fenomen natural trebuie susținut și încurajat”, a explicat Tánczos Barna. (sursa)