Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că partidul pe care îl conduce nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută de către „societatea civilă” pentru creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina, susținând că cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept, iar lupta cu dezinforma nu trebuie să suprime sub nicio formă libertatea de exprimare.
„PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către «societatea civilă»! #Cenzura, #MinisterulAdevărului, #Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare.
Ca să fie clar, miniștrii PSD nu vor desemna niciun #cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt «geniu al Carpaților»”, afirmă Marcel Ciolacu, potrivit unei postări pe Facebook a PSD.
„Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă și la timp, nu cu «experți» sau «consultanți» care să vâneze vrăjitoare”, subliniază Marcel Ciolacu.
Oana Popescu, directorul ONG-ului Global Focus, a declarat vineri pentru G4Media.ro că a lansat o inițiativă, împreună cu mai muli reprezentanți ai altor ONG-uri și think-tank-uri, de creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina. Ea a spus că a cerut de la guvern și ministere o listă de teme-cheie pe care să le analizeze.
Știrea referitoare la inițiativa de monitorizare guvernamentală a presei, pentru combaterea propagandei ruse și a știrilor false, a încins spiritele în mass media și în politică. Guvernul a anunțat că activitatea de monitorizare este independentă de funcționarea și structurile Guvernului. Tot Guvernul a făcut trimitere la un ONG care ar fi avut ideea – GlobalFocus Center.
Știrea inițială informa că un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina. Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”.
GlobalFocus Center anunță că ideile prezentate în presă sunt simple propuneri, iar inițiativa este 100% independentă. ONG-ul vorbește despre experți internaționali și analize puse la dispoziția oricăror beneficiari, fără însă a oferi nume. Nici pe site-ul organizației nu apar prea multe detalii despre identitatea presupușilor experți și ce anume îi recomandă. În schimb, la o căutare rapidă, se poate constata că GlobalFocus Center este condus de un director: Oana Popescu Zamfir. Aceasta a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Muncii, în perioada Guvernului Cioloș. În 2019, Oana Popescu Zamfir, membră la acea vreme a PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, s-a aflat pentru o scurtă vreme pe lista de candidați a Alianței USR PLUS la alegerile parlamentare, poziție din care s-a retras. (sursa)