Premierul Marcel Ciolacu spune că măsurile avute în vedere de Guvern pentru acest sfârşit de an nu vizează îngheţarea cheltuielilor publice, ci ordonarea acestora.
“Nu le îngheţ, le ordonăm. Încercăm să avem o Românie mai ordonată. În acest moment sunt în transparenţă şi urmează să discutăm la AMR (Asociaţia Municipiilor din România n.r.), la UNCJR (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România n.r.), pe urmă cu grupurile parlamentare. Aşa este practica”, a declarat Marcel Ciolac, potrivit Agerpres.
“Avem bani de pensii, avem bani de salarii”
Premierul a explicat că necesitatea unor astfel de măsuri ţine de asigurarea cofinanţării pentru proiectele din fondurile europene, având în vedere că se apropie finalul exerciţiului financiar 2014-2020.
“Este nevoie pentru că în ultimele luni ale anului, ca şi experienţă, există un avânt în ceea ce priveşte cheltuielile nu tocmai necesare. (…) Ştiţi foarte bine că Legea de asumare din Parlament nu a fost promulgată. Măsurile, în România, ca să ne încadrăm în deficit trebuiau luate de prin martie-aprilie. (…) Ştiţi foarte bine corespondenţa cu Comisia Europeană, care ne spunea, încă din februarie, când am avut o creştere destul de substanţială la deficit că e bine să ne uităm atent. Am intrat într-o normalitate cu Comisia, în discuţii, e normal să luăm măsuri. Nu o să luăm măsuri care să strice activitatea nici a consiliior judeţene, nici a primăriilor (…)
Avem bani de pensii, avem bani de salarii, avem buffer suficient, vârf de plăţi nu mai avem anul acesta la datoriile făcute nu de Ciolacu, făcute de cei dinainte. (…) Avem o economie care se dezvoltă, nu sunt probleme. Dar, cu adevărat, lăsaţi-mă să vin să iau nişte măsuri, astfel încât să nu îndatorez România într-o experienţă neplăcută de a avea fondurile europene blocate. (…) Este sfârşitul exerciţiului financiar trecut, e normal ca prioritatea Guvernului să fie cofinanţarea pentru proiectele pe acest exerciţiu financiar. Dacă noi nu terminăm această cofinanţare şi nu trimitem plăţile până pe 31 decembrie, pierdem miliarde de euro”, a afirmat premierul Ciolacu.
“Mă lasă rece anumite cheltuieli de mobilier din nu ştiu ce ministere sau nu ştiu ce primării, în acest moment. Pe mine mă interesează, am făcut o socoteală, cu Sorin Grindeanu, a primit 800 de milioane şi acoperă aproape 1,5 miliarde de euro. La MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene), am vorbit deja şi cu domnul Boloş şi cu Adrian (Adrian Câciu – n.r.), lui Adrian i-ar mai trebui în jur de 1,5 miliarde de lei, unde acoperă cofinanţare pentru 3 miliarde de euro. Aceşti bani, cu adevărat, îi vom încasa în februarie-martie-aprilie, concomitent cu cererea de plată numărul trei, pe care, apropo, o avem gata. Deci, asta e. A venit un sfârşit de an cu mai puţine venituri, cu o scădere a consumului, cu scădere a producţiei industriale pe timpul verii, o prognoză nu prea optimistă, dar am reuşit să aducem inflaţia la o cifră în două luni de zile. Avem finalizarea exerciţiului financiar trecut unde e normal că vii cu cofinanţarea că, altfel, pierdem banii. Şi o groază de proiecte pe PNRR, unde trebuie cofinanţarea. Asta spune ordonanţa, ca Primăriile, în primul rând, să vadă pe exerciţiul financiar trecut cu ce cofinanţări trebuie să vină şi pe PNRR. Să lăsăm un pic cheltuielile directe şi indirecte care se făceau de obicei: pixuri, agende, clopoţei, cred că nu e un capăt de ţară”, a declarat Ciolacu.
“Este necesar pentru un popor să trăiască”
Întrebat despre reducerea cheltuielilor privind organizarea la nivel local a unor festivaluri, concerte, acesta susține că, din sursele proprii, “primarii au tot dreptul să facă ce cred dânşii de cuviinţă, împreună cu cei care i-au ales”.
Cât priveşte organizarea târgurilor de Crăciun, premierul spune că acestea sunt necesare, între altele, şi pentru că aduc venituri la bugetele locale.
“Funcţionează. După ce Nehammer îl închide pe cel din Viena, vă promit că şi eu îl închid în România. Este necesar, pentru că populaţia trăieşte. Altfel, s-ar închide şi cel de la Viena, şi cel de la Munchen, şi cel de la Londra. Este necesar pentru un popor să trăiască. Uitaţi un lucru, cu adevărat sunt nişte cheltuieli, dar aduc şi nişte venituri”, a mai afirmat premierul Ciolacu. (sursa)