Toyota este renumită în industria auto pentru încăpățânarea de care a dat dovadă în introducerea propulsiei electrice. Japonezii au amânat cât au putut investițiile în mașinile complet electrice și au pus permanent preț pe motorizările hibride. În ultimii ani, Toyota și-a lansat propriul program de trecere la mașinile electrice, dar Gill Pratt, Chief Scientist al companiei, este de părere că doar un mix de propulsii poate reprezenta soluția viitorului.

Gill Pratt este om de știință, având exact această poziție în managementul Toyota, el fiind și CEO al Institutului de Cercetări al Toyota, dar și consultat al Toyota Central R&D Labs. Practic, Pratt coordonează cele mai multe dintre activitățile de cercetare ale companiei japoneze în tehnoogiile viitorului, având una dintre cele mai potrivite poziții pentru a emite prognoze privind viitorul automobilului.

În acest moment, Gill Pratt spune că inamicul principal al industriei auto sunt emisiile de carbon, care în momentul de față sunt principalul produs rezidual al autovehiculelor la nivel global. Spre deosebire de viziunea politicienilor din Europa, Pratt susține însă că viitorul ar putea fi bazat nu doar pe mașini electrice, ci și pe cele cu hidrogen și cu combustibili sintetici.

Mai mult, el explică de ce este mai eficient pentru mediu să producem mașini hibride, în locul mașinilor 100% electrice.

Gill Pratt pleacă de la regula 1/6/90 din industria auto a mașinilor electrice și de ce ea este importantă în estimările privind eficiența automobilelor. „Un vehicul electric cu baterie folosește aproximativ aceeași cantitate de materiale pentru baterii ca șase vehicule electrice hibride plug-in sau 90 de vehicule complet hibride. Ideea cheie aici este că, deși în mod individual cele șase PHEV-uri nu reduc emisiile de CO2 la fel de mult ca un BEV, deoarece putem face șase dintre ele folosind aceeași cantitate de materiale pentru baterii, ele pot reduce CO2 de cinci ori mai mult”.

Logica științei merge și mai departe: „Dacă materialele bateriei reprezintă blocajul, 90 de PHEV-uri ar putea economisi de 35 de ori mai multe emisii totale decât un singur BEV. Prin urmare, dacă există o criză a materialelor bateriei, producătorii auto vor trebui să decidă cu înțelepciune ce tehnologie să folosească pentru a obține cea mai mare reducere posibilă a emisiilor cu materialele disponibile”, spune șeful oamenilor de știință de la Toyota, într-un interviu acordat Automotive News.

citiți mai mult pe profit.ro

Articolul precedentIoan Mang: Românii nu trebuie să plătească mai mult pentru energie!
Articolul următorBNR: Românii au cheltuit ȘASE miliarde de euro pe vacanțe, doar în primele opt luni ale acestui an. În ce ţări s-au dus sume record