Friteuza cu aer cald este gadgetul de bucătărie indispensabil, iubit de celebrități precum Drew Barrymore și Oprah Winfrey.

Airfryer-ul folosește mai degrabă aer cald decât ulei fierbinte pentru a găti alimentele, oferind o alternativă rapidă și sănătoasă la prăjitoarele cu grăsimi adânci.

Totuși, în timp ce aparatul poate fi folosit pentru a găti o serie de alimente, inclusiv chipsuri, pizza și falafel, există alte produse care nu sunt potrivite.


Bogdan Atanasiu: “Which?”, o organizație independentă de consumatori din Marea Britanie, cunoscută pentru evaluările și recomandările sale obiective referitoare la produsele și serviciile disponibile pe piață, a dezvăluit o listă cu șapte alimente populare pe care nu ar trebui să le gătiți niciodată într-o friteuză cu aer.

“Puteți găti aproape orice într-o friteuză cu aer, dar unele alimente vor provoca mult mai multă mizerie decât este necesar sau ar putea reprezenta chiar un risc pentru siguranță”, a explicat Which?.

1. Popcorn

Dacă plănuiești o seară de film, ai putea fi tentat să pui niște boabe de popcorn în friteuza cu aer.

Cu toate acestea, Which? vă sfătuiește să folosiți în schimb cuptorul cu microunde – sau s-ar putea să așteptați ceva timp.

“Gătirea floricelelor de porumb în friteuza cu aer ar putea să nu funcționeze, deoarece majoritatea friteuzelor cu aer nu ating o temperatură suficient de ridicată pentru a sparge boabele”, a explicat Which Which.

‘Bătrânul cuptor cu microunde va face o treabă mult mai bună’.

2. Paste și sos pentru paste

Nu este surprinzător faptul că nu puteți folosi o friteuză cu aer pentru a găti paste crude, deoarece trebuie să le puneți în apă clocotită.

Și, deși este posibil din punct de vedere tehnic să gătești sosuri de paste într-o friteuză cu aer cald, probabil că va fi foarte murdar.

“Puteți folosi o friteuză cu aer pentru a reîncălzi pastele și sosul care au fost deja gătite, dar cuptorul cu microunde este o modalitate mai eficientă pentru asta”, sfătuiește Which?

3. Pâine prăjită

La fel ca sosul de paste, pâinea prăjită nu este imposibil de gătit în friteuza cu aer.

Cu toate acestea, este posibil să fiți dezamăgit de rezultate, în comparație cu pâinea prăjită făcută în prăjitorul de pâine sau sub grătar.

Friteuza cu aer poate usca pâinea și firimiturile pot rămâne blocate în partea de jos a coșului, deoarece pâinea prăjită este suflată în timpul gătitului”, a explicat Which?

‘De asemenea, va trebui să o întorci la jumătatea timpului. Pur și simplu nu merită efortul”.

4. Orezul

Gătitul orezului de la zero necesită apă, așa că friteuza cu aer nu este potrivită.

“Un airfryer nu este un aparat ideal pentru fiert și gătit la aburi – este mai bine să folosiți un aragaz lent sau o oală pe plită”, a declarat Which?.

5. Verdețuri proaspete

Dacă ești un fan al chipsurilor din varză, ai putea fi tentat să arunci niște verdețuri proaspete în friteuza cu aer.

Cu toate acestea, nu veți obține chipsuri crocante.

Frunzele de salată, varză kale și spanac sunt atât de ușoare încât vor fi probabil suflate în jurul uscătorului de aer, creând mai degrabă mizerie decât o gustare delicioasă.

6. Brânză (cu excepția cazului în care este halloumi)

În timp ce produsele congelate din brânză, cum ar fi bucățile de brânză pane sau batoanele de mozzarella sunt bune pentru a fi gătite în friteuza cu aer, este mai bine să evitați utilizarea oricăror brânzeturi proaspete.

Majoritatea brânzeturilor proaspete au o temperatură de topire scăzută, ceea ce înseamnă că se pot arde rapid.

Singura excepție de la această regulă este halloumi, care poate fi gătită în siguranță în friteuza cu aer datorită punctului său de topire mai ridicat.

7. Pui întreg

Cu excepția cazului în care aveți o friteuză uriașă, evitați să puneți un pui întreg în ea.

Au nevoie de suficient spațiu pentru a permite aerului fierbinte să circule, iar un pui întreg ar ocupa prea mult spațiu pentru a permite acest lucru.

Aceasta înseamnă că un pui întreg riscă să se ardă pe exterior și să rămână crud pe interior.

Gătirea fripturilor întregi, cum ar fi friptura de pui, poate fi problematică, așa că tăiați pasărea înainte de a o prăji”, a declarat Which?.

Ce puteți găti într-o friteuză cu aer?

În afară de cele șapte produse menționate, puteți găti aproape orice.

Which? a adăugat: “Pe lângă pui și cartofi prăjiți, alte opțiuni populare includ cartofi, legume prăjite, falafel, pește, pizza și chiar produse de patiserie precum prăjituri și torturi, scrie Dailymail.

Pot fi, de asemenea, utile pentru a găti rapid și pentru a face crocante alimente congelate și gustări, cum ar fi fish fingers, nuggets de pui, rulouri de primăvară și plăcinte. (sursa)

Articolul precedentDescoperire neașteptată a experților: Consumul insuficient al unei băuturi duce la moarte prematură
Articolul următorIoan Mang: Doresc să le mulțumesc pentru întreaga activitate celor patru colegi primari și prieteni care nu au mai candidat (FOTO)