În România, prețurile de referință anunțate de ASF au crescut în acest an cu peste 35% față de anul trecut, iar cel mai mic nivel de asigurare anuală se situează la 1.006 lei, echivalentul a 205 euro. Libertatea a luat trei țări care și ele au asigurare auto obligatorie.

De pildă, în Germania, minimumul este de 100 de euro. Ca să dăm un alt exemplu, există state americane care au și ele un minim în jur de 200 de dolari, practic cât la noi. Numai că salariile în Germania sau SUA sunt de 6-8 ori mai mari decât în România. 

În Germania, asigurarea este obligatorie, ca și în România. Iar costul unei asigurări se plasează între 100 și 1.000 de euro pe an, conform site-ului AllAboutBerlin.com.

Publicarea de către ASF a noilor tarife RCA, mai mari cu aproximativ o treime decât precedentele, reaprinde scandalul pe piața asigurărilor auto obligatorii.

Cunoscutul analist economic Radu Soviani acuză ASF că poartă o vină directă pentru aceste scumpiri, prin complicitatea la falimentul City Insurance și la problemele de solvabilitate ale Euroins.

În prezent, românii plătesc costuri pentru polițele RCA de trei sau chiar patru ori mai mari decât bulgarii, acuză Radu Soviani.

”Prețuri cvadruple față de Bulgaria”

”Prețul asigurărilor RCA s-a dublat sau chiar triplat în ultimul an și jumatate. ASF creează azi premisele unei noi scumpiri, cu încă o treime. S-a ajuns la situația în care dacă îți iei o mașină nouă, cu motor extrem de mic, de 1200 cmc, să ajungi să plătești RCA și 1700 de lei.

S-a ajuns la prețuri RCA triple sau chiar cvadruple față de prețurile de exemplu, din Bulgaria. S-a ajuns ca românii să se asigure la o companie bulgărească, care să transfere profiturile și banii asiguraților în Bulgaria, în timp ce aici rămân zeci de mii de procese pe instanță.

În aceste condiții, de ce nu ne-am asigura noi direct în Bulgaria, la o treime de preț? De ce să susții reprezentanții unui stat român – ASF și corupții din ASF, care sunt complici la nelegalitățile din asigurări.

Desigur, asta nu este varianta pe care vă sfătuiesc să o alegeți. Aveți și opțiunea – DORMI LINIȘTIT! ASF lucrează pentru tine. Ei chiar dorm liniștiți.”, a scris Radu Soviani miercuri pe Facebook.

Soviani a acuzat conducerea ASF că a ascuns problemele care au dus la falimentul City Insurance, liderul piaței RCA la momentul falimentului, ce a dus la explozia costurilor cu polițele obligatorii de răspundere auto în România.

Bulgaria

Asigurarea mașinilor este obligatorie și la sud de Dunăre. Prețul mediu este de aproximativ 270 de leva, ceea ce înseamnă în jurul a 140 de euro, conform site-ului Move2Bulgaria.com.

În România, prețul mediu este mult mai mare. De fapt, prețul mediu din Bulgaria este cu 30% mai mic decât prețul cel mai mic din România.

Anul trecut, cea mai ieftină poliță RCA din România era de 762 de lei, adică 155 de euro, și era pentru șoferii între 51 și 60 de ani, cu mașini având motoare mai mici de 1,2 litri, conform tarifelor de referință calculate de ASF. În acest an, pentru aceeași categorie de șoferi cu același tip de mașină prețul crește la 1.006 lei, echivalentul a 205 euro, conform noilor calcule ale ASF.

Citeşte întreaga ştire: SCUMPIREA RCA. Cea mai ieftină asigurare auto obligatorie din România a ajuns 200 de euro, mai mare decât minimumul din Germania și la nivelul unor state din SUA

Articolul precedent10.000 de români au intrat în clubul celor cu depozite de peste 100.000 de euro în bănci
Articolul următorSfaturi pentru detoxifiere. Ce alimente trebuie să consumăm într-un astfel de proces