Dacă ai început să renovezi locuința, dar nu știi ce să faci cu deșeurile rămase în urmă, e bine de știut că este interzis să le abandonezi sau să le depozitezi pe domeniul public sau privat al autorității administrației publice locale.

Există mai multe reguli de evacuare a deșeurilor rezultate din construcții și renovări. Cel mai important lucru este că molozul nu poate fi aruncat la platformele de colectare împreună cu resturile menajere. Cine face acest lucru este pasibil de amendă.

Deșeurile de acest tip sunt ridicate contra cost de către operatorul de salubritate sau de către o firmă specializată, la solicitarea beneficiarului.

Iar prețurile diferă de la o societate la alta. De exemplu, operatorul serviciului de salubrizare de la Pitești, are un tarif unic de 118,58 lei/mc pentru deșeurile provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora. 

Oamenii erau obișnuiți să depoziteze saci plini cu moloz la ghenele de gunoi sau să le arunce, în mod ilegal, în zone limitrofe ale localității sau pe malurile râurilor. Legea spune că este interzis să faci acest lucru. Riști, astfel, să primești o amendă mult mai mare decât costul debarasării legale a acestora, de la Poliția Locală/Unitatea Administrativ Teritorială, după caz, sau de la Garda de Mediu. 

Amenda poate pleca de la 1.000 lei la 1.500 lei pentru persoane fizice şi de la 2.000 lei la 2.500 lei pentru persoane juridice conform măsurilor stabilite prin Hotărâre de Consiliu Local, cum este cazul la Pitești, dar sancțiunile diferă de la o localitate la alta.

Cu toate acestea, la platformele de colectare a deșeurilor municipale sunt depozitate, în continuare, în mod necontrolat, deșeuri provenite din construcții și demolări. „Sunt astfel de cazuri în fiecare zi”, precizează Romi Becheanu, directorul general al societății din Pitești.

Amenzi uriașe acordate de Garda de Mediu

De asemenea, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor sunt prevăzute sancțiuni mult mai drastice. Astfel, sunt interzise abandonarea deşeurilor, eliminarea lor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sau incendierea acestora.

Aceste fapte constituie contravenţie şi se sancţionează de către Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 30.000 și 45.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 50.000 și 70.000 de lei pentru persoanele juridice. 

De asemenea, după caz se poate dispune și măsura privind confiscarea autovehiculului folosit la transportul deșeurilor.  

Iar valoarea mare a amenzii îi sperie pe oameni. „A început să le fie teamă de sancțiuni…“, precizează Alexandru Vâjan, comisarul șef al Gărzii de Mediu Argeș. 

Conform legii, în cazul autorizaţiei de construire/desfiinţare, emisă de către instituţiile abilitate, titularul ei are obligaţia de a avea un plan de gestionare a deşeurilor provenite din astfel de activități.

Planul prevede instituirea unor sisteme de sortare pentru deşeurile provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţare, cel puţin pentru lemn, materiale minerale – beton, cărămidă, gresie şi ceramică, piatră, metal, sticlă, plastic şi ghips pentru reciclarea/reutilizarea lor pe amplasament, în măsura în care este fezabil din punct de vedere economic, nu afectează mediul înconjurător şi siguranţa în construcţii. (sursa)

Articolul precedentMeteorologi – Temperaturi mai coborâte decât cele specfice acestei perioade în cea mai mare parte a ţării şi ploi, săptămâna viitoare
Articolul următorCe se întâmplă cu construcţiile?