♦ ZF.ro: Firmele vor putea acorda salariul minim pe economie pentru maximum 2 ani, perioadă în care să îi califice pe oameni, arată o propunere din programul de guvernare al PNL-PSD-UDMR ♦ Măsura ar putea să nu aibă efectul dorit, pentru că firmele pot evita legea ♦ 1,3 milioane de angajaţi, 26% din totalul angajaţilor, primesc salariul minim ♦ În fabrici, angajatorii deja califică oamenii pe cheltuiala proprie.
O propunere din programul de guvernare al cabinetului condus de Nicolae Ciucă, care prevede limitarea aplicării salariului minim pentru o persoană la maximum 24 de luni (perioadă în care angajatorul este ajutat de stat să-şi califice angajatul pentru a-i da un salariu mai mare), ar putea să nu aibă efectul dorit, avertizează consultanţii şi angajatorii.
„Sunt două variante posibile: angajatorii care îşi permit să ofere o creştere salarială vor oferi probabil o majorare nesemnificativă angajaţilor cu salariul minim, iar cei care nu îşi permit această creştere îi vor concedia şi îi vor reangaja pe oameni tot pe salariul minim. Oricum, orizontul de timp – doi ani – este foarte mare, aşa că, în ritmul schimbărilor actuale, nu se ştie ce va fi peste doi ani“, a explicat consultantul fiscal Emilian Duca. El a mai precizat că, prin această măsură, se doreşte o forţare a calificării angajaţilor, iar cei vizaţi sunt salariaţii cu calificare redusă sau cu potenţial de calificare foarte redus. (Adelina Mihai)