Un nou studiu condus de un cercetător de la Harvard a analizat datele a 47.513 femei și obiceiurile lor legate de consumul de cafea, pe parcursul mai multor decenii — și a descoperit ceva remarcabil despre efectele cafelei pe măsură ce acestea îmbătrânesc.

Cercetătorii au constatat că 3.706 dintre femeile urmărite începând cu 1984 erau încă în viață în 2016 și duceau vieți care se încadrau în definiția cercetătorilor pentru „îmbătrânire sănătoasă”.

Aceasta însemna:

  • Să aibă 70 de ani sau mai mult
  • Să raporteze o stare bună de sănătate mentală și fizică
  • Să nu aibă probleme de memorie sau deficiențe cognitive
  • Să nu sufere de 11 boli cronice — printre care: cancer, diabet de tip 2, boli de inimă, insuficiență renală, Parkinson și scleroză multiplă

Vești bune pentru femeile care beau cafea

Pe scurt, femeile care consumau regulat cel puțin o cană de cafea pe zi aveau șanse mult mai mari să facă parte din grupul celor care au îmbătrânit sănătos — adică să rămână puternice, lucide și sănătoase la vârste înaintate.

„Deși studiile anterioare au asociat cafeaua cu anumite beneficii de sănătate, acesta este primul studiu care evaluează impactul cafelei asupra mai multor aspecte ale îmbătrânirii, pe o perioadă de trei decenii,” a declarat Sara Mahdavi, cercetător post-doctoral la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto.

Rezultatele urmau au fost prezentate la începutul lunii la Nutrition 2025, conferința anuală a American Society for Nutrition.

Cafea, nu suc

Studiul s-a bazat pe date din „Nurses’ Health Study”, unul dintre cele mai mari studii longitudinale din lume, care investighează factorii de risc pentru bolile cronice majore.

Inițiat în 1976 cu femei căsătorite care lucrau ca asistente medicale în SUA, studiul a început cu scopul de a evalua efectele contraceptivelor orale, dar în timp a fost extins și a început să colecteze date despre consumul de cafea, ceai și băuturi carbogazoase.

Cercetătorii au analizat obiceiurile de consum de cofeină și cafea raportate de participante și le-au corelat cu apartenența la grupul celor 3.706 „îmbătrânite sănătos”. Rezultatele au fost remarcabile:

Pentru fiecare cană suplimentară de cafea consumată zilnic (până la 5 căni mici de 240 ml), șansele de a îmbătrâni sănătos creșteau cu 2% până la 5%.

Doar cafeaua cu cofeină conta — cafeaua decofeinizată sau ceaiul nu aveau un impact semnificativ.

Consumul de băuturi carbogazoase (inclusiv cele cu cofeină) era asociat cu o scădere a șanselor de a îmbătrâni sănătos. Pentru fiecare doză de 355 ml consumată zilnic, șansele scădeau cu 20% până la 26%.

Cercetătorii au ținut cont și de alți factori precum vârsta, indicele de masă corporală (IMC), consumul de alcool și tutun, nivelul de activitate fizică, educația și aportul de proteine.

„Pe lângă dimensiunea mare a eșantionului și urmărirea pe o durată de 30 de ani, am evaluat mai multe aspecte ale longevității și îmbătrânirii sănătoase, precum și informații detaliate despre nutriție și stil de viață colectate la fiecare patru ani,” a explicat Mahdavi.

Nu este prima dată

Trebuie precizat clar că acest studiu arată o corelație, nu o cauzalitate. Este posibil ca femeile care beau mai multă cafea să aibă și alte trăsături comune care contribuie la o îmbătrânire sănătoasă.

Totuși, acest studiu se adaugă unei serii de cercetări care sugerează că consumul regulat de cafea este asociat cu beneficii importante pentru sănătate, printre care:

Un studiu din 2018 publicat în JAMA Internal Medicine pe 500.000 de persoane a arătat că persoanele care consumă multă cafea trăiesc mai mult.

Un studiu recent pe 40.725 de americani a arătat că consumul de cafea dimineața este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și deces.

Un studiu din Marea Britanie din 2022, pe 171.616 persoane, a arătat că cei care consumau între 1,5 și 3,5 căni de cafea pe zi aveau un risc cu până la 30% mai mic de deces din orice cauză, în comparație cu neconsumatorii.

Un alt studiu, publicat în 2023, a arătat că cei care consumau cantități mari de cafea erau de două ori mai puțin predispuși la fragilitate fizică la bătrânețe.

Un studiu din 2019 din Australia a concluzionat că beneficiile cresc până la 5 căni de cafea pe zi, dar peste această limită riscul de boli cardiovasculare crește, scrie inc.com. (sursa)

Articolul precedentClubul Velo Sport Oradea vă invită Duminică la a șaptea ediţie a maratonului de ciclism montan
Articolul următorWhatsApp intră oficial în lumea reclamelor. Ce urmează să vezi în aplicație