Patrick Andre De Hillerin: Vinerea trecută, Guvernul maghiar a anunțat că o companie chineză va investi 3.000 de miliarde de forinți, adică 7,34 miliarde de euro, în construcția unei fabrici de acumulatori pentru automobile electrice, la Debrecen. Este cea mai mare investiție străină făcută în Ungaria în întreaga istorie a acestei țări, iar negocierile dintre Guvernul maghiar și investitorii chinezi au durat aproape doi ani.

În acești doi ani, România s-a concentrat pe certurile din coaliția PNL-USR-UDMR, pe alegerea unui nou președinte al PNL, pe debarcarea noului președinte al PNL și pe alte câteva lucruri la fel de importante.

În același timp, Ungaria, care a fost printre primele țări care au depus la Comisia Europeană un Plan Național de Redresare și Reziliență, are PNRR-ul blocat, adică CE nu vrea să dea nici un euro țării vecine, pentru că la Budapesta sunt probleme cu respectarea statului de drept. Valoarea inițială a PNRR-ului maghiar era de 7,2 miliarde de euro, dar a fost revizuită anul acesta la doar 5,8 miliarde de euro. Și nici pe ăștia nu-i primesc, deși încă se mai speră că se va ajunge, în toamnă, la un acord final. Mai trebuie spus că Ungaria s-a bazat doar pe granturile din Programul de Redresare și Reziliență, nesolicitând nici măcar un singur cent împrumut, spre deosebire de România, unde mai mult de jumătate din valoarea PNRR-ului o reprezintă împrumuturile.

Dar să nu disperăm, căci și în România se investește în fabrici de baterii. Da, da, nu doar chinezii vor face baterii în Ungarii, ci și românii vor face baterii în România. Prin PNRR.

În prima variantă a PNRR-ului coordonat de Cristian Ghinea, capitolul energie, scris de oamenii conduși de către Virgil Popescu, era făcut din dedicații directe către firme menționate în clar în documentele oficiale. Ce licitații, ce concursuri de proiecte? Nu, nenică. Ăștia sunt cei 1,6 miliarde de euro pe care vrem noi să-i cheltuim în domeniul energiei, iar astea sunt firmele cărora vrem să le dăm banii. Mulțumim pentru atenție, la revedere.

Comisia Europeană n-a fost de acord cu abordarea asta și a dat la rescris tot capitolul energie din PNRR. S-a rescris, în sensul că au fost eliminate numele firmelor. Proiectele au rămas aceleași, însă, așa că banii vor merge la aceleași firme, doar că nu chiar atât de pe față.

Ei bine, una dintre firmele care vor primi bani din PNRR este Prime Batteries Technology sau, poate, mai nou înființata Prime European Batteries. Ambele firme sunt controlate de frații Vasile Didilă și Gruia Stoica și se ocupă, desigur, cu producția de baterii. Suma alocată acestei firme prin PNRR este de 167,5 milioane de euro.

Iată, așadar, că nu suntem mai prejos decât ungurii. La ei investesc chinezii 7,34 miliarde de euro într-o fabrică de baterii, la noi investim noi, din bani publici, 167,5 milioane de euro, într-o firmă privată. Dar măcar banii ăștia îi împrumutăm, nu sunt fonduri nerambursabile. Oricum, bine că, în felul ăsta, încurajăm capitalismul și că, până la urmă, scăpăm de investițiile comuniștilor de chinezi. Slava! (catavencii.ro)

Articolul precedentIoan Mang: Din păcate pentru orădeni și pentru bihoreni, aceasta este adevărata eficiență a conducerii “liberale” a Consiliului Județean Bihor!
Articolul următorPiață contra parcare. Cine pierde și cine câștigă?