Despre reabilitarea clădirii de pe Strada Republicii nr. 35 din Oradea (fosta Policlinică), am mai scris acum trei ani, amintește deputatul Ioan Mang, într-o postare publicată azi pe Facebook. Astăzi, spune președintele PSD Bihor, mă văd nevoit să revin asupra subiectului deoarece au trecut aproape doi ani de la alegerile locale din 2020 (mai exact 23 de luni) și clădirea este în continuare în paragină.

Vă reamintesc, scrie Ioan Mang, că această clădire a constituit obiectul unui proces foarte lung în instanță, proces finalizat pe data de 15 decembrie 2016 cu o decizie irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în favoarea Consiliului Județean Bihor.

Începând din august 2016, pe atunci clădirea despre care vorbim nu era a Consiliului Județean, până aproape de finalul mandatului, fostul primar al municipiului Oradea, devenit la finalul lui septembrie 2020 președinte al CJ Bihor, ne reproșa nouă celor din conducerea Consiliului Județean, că nu este reabilitată clădirea de pe strada Republicii 35!

Iată, succint ce am făcut noi până la finalul mandatului, adică până la finalul lui septembrie 2020, pentru acest obiectiv.

În 2017 – 2018:

– s-a stabilit prin hotărâre a Consiliului Județean noua destinație a clădirii și s-au obținut aprobările necesare pentru schimbarea destinației;

– s-a întocmit Studiul de fezabilitate;

– s-a elaborat Caietul de sarcini pentru achiziția Proiectului Tehnic;

– s-au întocmit documentele pentru clasificarea clădirii ca monument istoric (a fost construită în anii 1898 – 1900, având o arhitectură foarte frumoasă).

În 21.08.2019, prin Ordinul Nr. 2.832 al ministrului culturii și identității naționale clădirea este clasată ca monument istoric, categoria a 2-a, grupa valorică A (vezi foto).

În Noiembrie 2019, s-a recepționat Proiectul Tehnic.

În 20.12.2019, s-a obținut Autorizația de Construire nr. 2912, pentru lucrări de reparații capitale la o clădire clasată ca monument istoric.

La începutul anului 2020, s-a definitivat caietul de sarcini și a fost demarată licitația pentru execuție.

În 27.08.2020, Comisia de Evaluare a ofertelor prin Raportul nr. 17901, a stabilit câștigătorul licitației, iar în dara de 07.09.2020, Consiliului Județean Bihor a semnat Contractul de Execuție cu asocierea de firme formată din SC Drum Asfalt SRL (lider de asociere), Trameco SA și SC Constructorul Sălard (vezi foto).

Prețul contractului a fost de 20.913.178,96 lei (fără TVA), respectiv 24.886.682,97 lei cu TVA (foto).

În data de 21.09.2020 s-a dispus prin Ordinul de Începere a lucrărilor ca lucrările din Contractul de execuție să înceapă din data 24.09.2020 (vezi foto).

Termenul de finalizare a fost fixat la maxim 31 de luni de la data Ordinului de Începere, adică cel târziu până la data de 24.03.2023!

Practic, peste 7 luni, lucrările trebuiau deja să fie gata!

Din păcate clădirea arată în continuare ca în fotografii, deoarece lucrările NU AU ÎNCEPUT nici astăzi! De ce?

Noua conducere PNL a Consiliului Județean Bihor a convins firmele din asocierea care a semnat Contractul de execuție să renunțe pe cale amiabilă la contract.

Motivul invocat a fost o modificare a proiectului cu elemente de creștere a eficientei energetice pentru a obține fonduri europene și, probabil, cu promisiunea că tot aceleași firme vor câștiga “licitația”.

Proiectarea acestor elemente de creștere a eficienței energetice a fost dată unei firme și unor persoane care nu sunt autorizate pentru proiecte de instalații la clădiri monument istoric (probabil aveau doar calitatea de persoane “de casă” ale conducerii PNL a Consiliului Județean Bihor). Din această cauză, astăzi, nu există Autorizație de Construcție din lipsa avizului Comisiei Naționale pentru monumente!

Și să nu vă imaginați că pe clădire se vor monta panouri foto-voltaice sau cine știe ce instalații speciale…

Clădirea fiind monument, este exclus acest lucru! “Eficiența energetică ” este de fapt o instalație de climatizare diferită față de cea din proiectul inițial și o tencuială care cică asigură etanșeitatea clădirii. Această tencuială este de mult mai scumpă decât tencuiala de foarte bună calitate prevăzută inițial!

Noile “soluții” tehnice au crescut valoarea lucrărilor cu aproape 6 milioane lei, plus TVA, adică aproape 8 milioane lei în plus din banii bihorenilor! Trebuie să adăugăm aici și diferența de preț cauzată de majorarea prețurilor la materiale față de data licitației.

Mai merită menționat și faptul că “licitația” organizată de conducerea PNL a Consiliului Județean Bihor a fost câștigată de aceeași asociere de firme care a câștigat și licitația din 2020, asociere care a fost de acord cu rezilierea contractului din 2020 ceea ce arată, desigur, că firmele din această asociere sunt capabile să execute proiectul și că, cel care a propus anularea primului contract, s-a ținut de cuvânt și tot ele au câștigat și noua “licitație”…

Rămâne totuși întrebarea: când va fi gata această clădire?

Din păcate pentru orădeni și pentru bihoreni, aceasta este adevărata eficiență a conducerii “liberale” a Consiliului Județean Bihor! Doi ani pierduți și bani mai mulți cheltuiți din buzunarele bihorenilor – încheie Ioan Mang. (sursa)

Articolul precedentCresc salariile angajaților de la Stat, cu sume cuprinse între 70 și 150 de lei
Articolul următorCe ne trebuie nouă investiții gigant, ca la Debrecen?