Pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată, lăsaţi problemele de la muncă… la muncă. Uşor de zis, greu de făcut în anumite ţări. Un studiu mondial ne clasează abia pe locul 29 în ce priveşte echilibrul dintre viaţa personală şi serviciu. Iată care sunt ţările în care angajaţii merg fericiţi la birou, dar şi mai fericiţi de la job acasă. 

Pentru Andrei, un IT-ist care lucrează de acasă, e provocator să separe foarte clar serviciul de viaţa personală. “Încerc să respect programul. Aici depinde foarte mult cum setez eu taskurile pe ziua respectivă, cred că aici e cheia”, povesteşte Andrei.

Întrebat dacă după ora 18 se întâmplă să îşi mai verifice mailurile de serviciu, acesta răspunde: “Rar, rar. Mi se pare că e cel mai sănătos aşa, altfel nu cred că o să avem o sănătate foarte bună mentală şi emoţională”.

Pentru majoritatea angajaţilor români echilibrul între profesie şi acasă este o acrobaţie la limită, conform unui studiu realizat în 60 de ţări.

Echilibrul job – timp liber. România, pe locul 29 în clasament

“România se află la jumătate în acest clasament, pe locul 29, cu o poziţie mai jos decât Ungaria. Media zilelor de concediu pe an în ţara noastră este de 34, cu una mai mult decât în ţara vecină. Pentru noi, concediile medicale sunt plătite cu 75% din salariu, în timp ce angajaţii maghiari primesc doar 60%. Iar la plata minimă pe oră stăm mai bine cu un dolar. Am fost depunctaţi, însă, la numărul de ore săptămânale lucrate. În medie 34 la noi, în timp ce ungurii au doar 31”, transmite Alex Prunean, reporter Observator.

Noua Zeelandă este pe primul loc în top, urmată de Spania, Franţa, Australia şi Danemarca, ţări în care oamenii nu trăiesc pentru a munci şi separă clar sfera personală de serviciu. La noi, cei mai mulţi angajaţi se plâng că rămân legaţi de locul de muncă chiar şi după program

  • Locul 1 – Noua Zeelandă
  • Locul 2 – Spania
  • Locul 3 – Franţa
  • Locul 4 – Australia
  • Locul 5 – Danemarca

“Nu îmi cere compania sau lucruri de genul ăsta, dar se mai întâmplă uneori să verific mailuri”, spune un tânăr. “Răspundem la telefon şi în afara programului de muncă”, mărturiseşte un altul. 

Pe termen lung, absenţa limitelor ne va afecta, avertizează psihologii. “Cei care duc foarte multe atribuţii acasă, din păcate, în timp simt o stare de oboseală care poate fi o stare de oboseală neglijentă. Asta ce înseamnă, m-am neglijat, m-am epuizat, nu mă simt confortabil la locul meu de muncă, chiar dacă fac ceea ce îşi doresc”, explică Lenke Iuhos, psiholog.

Mulţi români aleg să lucreze în ţări precum Germania, Grecia sau Italia, ţări în care graniţa dintre job şi sfera personală este mai clar trasată. 

  • Germania – locul 12
  • Austria – locul 17
  • Grecia – locul 20
  • Italia – locul 22
  • Cehia – locul 23

“Cei care pleacă caută în primul rând un mod de viaţă extraordinar de diferit faţă de România, asta înseamnă şi echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală. Caută o infrastructură, un sistem medical mai bun, şi caută un sistem de educaţie pentru copii lor mult mai bun”, spune Leonard Rizoiu, specialist în resurse umane.

Generaţiile tinere pun piciorul în prag încă de la angajare şi cer prin contract să le fie respectat timpul liber. (observatornews.ro)

Articolul precedentCe putere are Parlamentul European și de ce alegerile din 9 iunie sunt atât de importante
Articolul următorDe la cititori. Grozăvie în baia băieților de la CN ‘Mihai Eminescu’ din Oradea! Poză făcută de elevi