Cât câștigă cu adevărat românii. Diferență uriașă între declarațiile Premierului Florin Cîțu și statisticile oficiale, publicate de INS, cu privire la câştigul salarial mediu nominal. Nici măcar valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net, care s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, nu se apropie de cei 3.000 de euro ai lui Cîțu.
Cât câștigă cu adevărat românii. Premierul Florin Cîțu a vorbit marți de venituri nete ale românilor în jur de 3.000 de euro.
Realitatea este însă cu totul alta, în condițiile în care venitul net nominal mediu raportat de Institutul Național de Statistică nu se apropie nici măcar de 1.000 de euro.
Cât câștigă cu adevărat românii. Cunoaște Premierul realitatea?
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în iunie, de 5.779 lei, cu 84 lei mai mare decât în luna anterioară, în timp ce valoarea medie nominală netă s-a ridicat la 3.541 lei, în creştere cu 49 lei, raportat la perioada de referinţă, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Există însă o diferență ca de la cer la pământ între netul nominal mediu de 3.541 de lei și cei 3.000 de euro, adică peste 14.000 de lei – venit net despre care vorbea Premierul Florin Cîțu.
Venitul net de aproximativ 3.500 de lei este sensibil inferior și față de cealaltă sumă despre care a vorbit Premierul, adică 1.000 de euro – în jur de 4.900 de lei.
Potrivit statisticii oficiale, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – inclusiv activităţi de servicii informatice (8.439 lei), iar cele mai mici în domeniul Hoteluri şi Restaurante (1.926 lei).
„În luna iunie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Cele mai semnificative creşteri, în activităţile de editare
De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, precizează sursa citată.
Datele INS relevă faptul că, în iunie faţă de mai 2021, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de editare (+20,9%) şi în telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (între 10,5% şi 15%).
Pe de altă parte, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate astfel: cu 16,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior şi cu 9,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.
De asemenea, în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+0,5%), dar şi în administraţie publică (+0,1%).
În schimb, în sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2%). (Capital.co)