Produsele agricole sunt esențiale pentru identitatea regională și culturală a țărilor europene, reflectând tradițiile lor diverse și particularitățile geografice și climatice. De exemplu, regiunea Mediteraneană abundă în legume și fructe, în timp ce Europa de Nord se bazează de milenii pe carne și produse lactate, arată G4Food.ro.

Totuși, în contextul modern, tehnologia, nivelul de dezvoltare economică și subvențiile oferite prin Politica Agricolă Comună (PAC) au schimbat paradigma, permițând chiar și țărilor cu o climă mai rece, precum Țările de Jos sau Polonia, să devină jucători importanți în producția de legume, potrivit Rador Radio România.


Conform datelor Eurostat pentru 2023, doar șase țări – Franța, Spania, Italia, Germania, Polonia și Olanda – sunt responsabile pentru majoritatea producției principalelor grupuri de culturi și produse alimentare din UE, cum ar fi cerealele, laptele, carnea, legumele și fructele. Alte câteva țări, precum România, Grecia și Irlanda, își fac simțită prezența în top 5 la anumite categorii. În total, mai puțin de 10 țări europene asigură până la 85% din producția acestor alimente de bază.


Bulgaria, de exemplu, s-a concentrat în ultimii ani tot mai mult pe producția de cereale, cu o recoltă de aproximativ 7 milioane de tone anual. Cu toate acestea, țara nu se află în top 5 producători din UE, unde se produc peste 280 de milioane de tone de cereale și orez anual, lider fiind Franța cu o pondere de peste 22% în 2023, urmată de Germania și Polonia. Spania și România completează primele cinci locuri.

Spania și Italia domină producția de legume în Europa, contribuind cu aproape jumătate din producția totală a UE, de aproximativ 60 de milioane de tone. Franța, Polonia și Țările de Jos urmează în top 5. În ceea ce privește fructele și oleaginoasele, Italia este lider, contribuind cu peste 27% la producția totală de peste 62 de milioane de tone, urmată de Grecia, care se află și ea în top 5.

Spania este cel mai mare producător de carne de porc din UE, cu o producție totală de 20,6 milioane de tone, în timp ce Franța domină producția de carne de vită cu 6,4 milioane de tone. Germania ocupă locul doi la ambele categorii, iar Irlanda se regăsește în top 5 la producția de carne de vită. Polonia este cel mai mare producător de carne de pui, urmată de Spania, Germania, Franța și Italia. În sectorul lactatelor, Germania produce o cincime din cantitatea totală de lapte din UE, adică peste 160 de milioane de tone. (sursa)

Articolul precedentSecretul de a trăi peste 100 de ani, descoperit de experți: Patru lucruri cheie făcute de 500.000 de centenari
Articolul următorMinivacanța de Sfânta Maria. Destinațiile preferate ale românilor