Piața financiar-bancară la nivel european a înregistrat un declin, după un faliment în sectorul bancar american, însă specialiștii sunt de părere că România nu va fi foarte afectată, cel puțin în viitorul apropiat.
Valentin Anghel, CEO și fondator al unei companii de brokeraj bancar a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ultimele evoluții din sectorul bancar la nivel internațional, dar și ce se întâmplă în România în acest moment.
Specialistul spune că românii au continuat să facă credite, însă au căutat variante cu dobânzi mai mici.
„Românii continuă să aplice și să contracteze credite ipotecare pentru achiziționarea de locuințe, doar că preferatul românilor nu mai este ipotecarul cu dobândă variabilă, ci ipotecar cu dobânda fixă pe 3 sau 5 ani, în lei sau în euro.
În compania noastră de brokeraj bancar, crescut cerea pe credite ipotecare în euro, cu dobândă fixă”, a declarat Valentin Anghel.
Expertul a dezvăluit și care este cel mai ieftin credit al momentului.
„De exemplu, dobânda pe 3 sau 5 ani a celui mai ieftin credit ipotecar în euro pornește astăzi de la valoarea de 4.95%, cu asigurare de viață inclusă, iar din anii 4 sau 6 ai creditului și până la rambursare dobânda devine variabilă, fiind formată din marja fixă a băncii + EURIBOR 6M. Acesta este cel mai ieftin credit ipotecar al momentului
Dobânda pe 5 ani a celui mai ieftin credit ipotecar în lei pornește astăzi de la valoarea de 6.90%, la care se adaugă și costul asigurării de viață. Din anul 6 al creditului și până la rambursarea acestuia, dobânda devine variabilă, fiind formată din marja fixă a băncii + IRCC.
De ce preferă oamenii ipotecarele cu dobânzi fixe? Este simplu! Reprezintă cea mai sigură formă de finanțare și de refinanțare a momentului.
Pentru a-și securiza ratele pe valori fixe, adică pentru a se asigura că în viitorii 3-5 ani ratele nu le vor mai crește, oamenii optează pentru credite ipotecare cu dobânzi fixe pe o perioadă limitată de timp.
Creditele ipotecare cu dobânzi fixe sunt și alternative excelente de refinanțare”, a declarat specialistul.
Noi creșteri ale dobânzilor
Valentin Anghel spune că IRCC va crește din nou și, implicit, și ratele.
„Așa cum știți, IRCC va crește din nou de la 1 aprilie 2023, de la valoarea actuală de 5.71% la 5.98%. Așadar, toate creditele cu dobânzi variabile legate de IRCC vor avea rate puțin mai mari până la jumătatea anului
Toți cei care și-au trecut acum un an creditele Prima Casă de pe ROBOR pe IRCC, plătesc acum rate mai mari. Românii care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC se află acum în aceeași situație în care erau acum 1 an: dobânzi crescute, rate majorate.
Așadar, românii cu credite Noua Casă, Prima Casă sau ipotecare cu dobânzi variabile legate de IRCC sau ROBOR trebuie să știe că le pot refinanța în credite ipotecare cu dobânzi fixe. Refinanțarea pe dobândă fixă fiind cea mai bună măsură de siguranță pentru viitorii 3-5 ani.
Românii aplică în continuare pentru credite ipotecare, fie pentru că vor să-și achiziționeze locuințe, fie pentru că vor să-și refinanțeze creditele vechi, devenite greu de rambursat acum din cauza majorării IRCC”, a declarat Valentin Anghel.
Expertul este de părere că am putea vedea o „scădere timidă” în luna iulie.
„Există soluții de finanțare și de refinanțare avantajoase și sigure, important este să identifici și să contractezi exact creditul potrivit ție, adaptat nevoilor și contextului tău financiar.
Ne putem aștepta la o scăderea timidă a IRCC-ului abia de la 1 iulie 2023. Valoarea exactă a IRCC-ului de la 1 iulie va putea fi calculată abia la sfârșitul lunii martie, însă dacă va exista o scădere, aceasta va fi infimă, dar care reprezintă, totuși, un semnal pozitiv de redresare a situației actuale”, adaugă specialistul.
Piața bancară în contextul crizelor
Expertul a vorbit și despre ultimele evoluții de pe piața bancară la nivel internațional.
„Băncile din România se adaptează situației și își ajustează frecvent normele și politicile de creditare. Astfel, chiar dacă IRCC a crescut constant, anumite bănci din România au scos pe piață produse de creditare și oferte de finanțare pe dobânzi fixe foarte avantajoase, tocmai pentru a menține un flux optim de creditare și pentru a susține în continuare obiectivele și nevoile de finanțare ale românilor.
Nu avem informații despre falimentul vreunei bănci din Europa. Băncile falimentare din SUA sunt expuse pe criptomonede și una pe tehnologie. Și niciuna cu expunere la băncile din România. Plus că pentru Silicon Valley Bank garantează Biden. Așadar, unde e panica în România când băncile din România nu au expunere?! Ipoteca este diferită de investiția în tehnologie sau crypto.
Deși vânăm visul îmbogățirii peste noapte, criptomonedele sunt vulnerabile. Momentan încă funcționăm foarte bine pe sistem bancar tradițional, încă ne cumpărăm casele cu banii clasici.
„Falimentele din America nu au cum să afecteze sistemul bancar de la noi”
Sistemul bancar din România este diferit de cel din SUA, iar falimentele din America nu au cum să afecteze sistemul bancar de la noi. Situația actuală nu este ca în 2008-2009.
Sunt în brokerajul de credite de aproape 16 ani. Dobânzile cresc și scad. Indicii bancari cresc și scad. Este un ciclu repetitiv. Lucrurile se vor redresa, dobânzile vor scădea, iar peste câțiva ani vor crește din nou. Vremurile provocatoare vin și pleacă.
În plus, pe parcursul rambursării unui credit ipotecar pe 30 de ani, orice debitor prinde atât cicluri de dobânzi scăzute, cât și cicluri de dobânzi majorate. Însă în medie, toate creditele ipotecare sunt rambursate anticipat în primii 10-15 ani.
Acum, mai mult ca niciodată, e momentul să facem alegeri financiare cumpătate, responsabile și în perfectă cunoștință de cauză.
Așadar, nu punem stop obiectivului de a avea o casă, locuința proprie este o necesitate, nu un lux, însă dacă vrem să ne cumpărăm o casă cu un credit, trebuie să optăm pentru creditul care ni se potrivește și care este adaptat contextului nostru financiar”, mai spune Valentin Anghel, CEO și fondator al unei companii de brokeraj bancar. (ziare.com)