Mulți proprietari de terenuri și-au făcut o obișnuință din a provoca curgerea apelor folosite în scop casnic, agricol și industrial pe terenurile vecinilor, cărora le provoacă daune însemnate.

De-a lungul anilor au apărut numeroase dispute între proprietarii de terenuri vizavi de modul în care este provocată curgelor apelor de pe o proprietate către terenurile învecinate, ce s-au soldat de multe ori cu procese.

Legea în astfel de cazuri este extrem de clară. Potrivit articolului 605, alineatul 1 din Codul Civil, „proprietarul fondului inferior nu poate împiedica nici curgerea provocată de proprietarul fondului superior sau de alte persoane, aşa cum este cazul apelor care ţâşnesc pe acest din urmă fond datorită unor lucrări subterane întreprinse de proprietarul acestuia, al apelor provenite din secarea terenurilor mlăştinoase, al apelor folosite într-un scop casnic, agricol sau industrial, însă numai dacă această curgere precedă vărsarea într-un curs de apă sau într-un şanţ.”

Legea mai precizează că într-un astfel de caz, proprietarul fondului superior este obligat să aleagă calea şi mijloacele de scurgere de natură să aducă prejudicii minime fondului inferior, urmând să plătească despăgubiri juste şi prealabile către proprietarul acestui din urmă fond.

Există și câteva excepții de la prevederile legale amintite. Astfel, dispozițiile Codului Civil nu se aplică atunci când pe fondul inferior se află o construcţie, împreună cu grădina şi curtea aferentă, sau un cimitir.

„Ce se scurge de la baia vecinului ajunge pe terenul meu”

Mai mulți proprietari de terenuri și-au expus pe legeaz.net problemele pe care le au cu vecinii lor din cauza apelor uzate care ajung pe proprietățile lor.

„Vecinul meu a săpat un șanț în spatele locuinței mele si l-a legat cu șanțul meu betonat pentru apa meteorică. Îmi afectează fundația casei. Apa a pătruns sub casă, afectându-mi grav locuința”, a scris o femeie.

Un alt proprietar s-a trezit că vecinul lui deversează dejecțiile de la toaletă pe terenul lui și nu știe ce să facă ca să remedieze situația.

„Ce ar trebui să facă când vecinul meu dă scurgerea de la baie pe terenul meu?”, întreabă bărbatul.

Cazurile în care curgerea apelor poate fi dirijată către terenurile învecinate

Proprietarul fondului superior poate să dirijeze apa provenită ca urmare a unor lucrări subterane, a secării unui teren mlăştinos sau a celei folosite în scop casnic, agricol și industrial spre fondul inferior doar dacă aceasta este singura cale pentru a asigura vărsarea într-un curs de apă sau într-un şanţ, iar în cazul în care vor fi cauzate prejudicii fondului inferior, despăgubirile vor fi suportate în avans.

Dacă nu se poate asigura vărsarea într-un curs de apă sau într-un şanţ a apei rezultate, proprietarul fondului superior trebuie să găsească o altă soluţie. Legea a stabilit însă că despăgubirea este prealabilă.

Prin urmare, se deduce că proprietarul fondului superior va trebui să obţină acordul proprietarului fondului inferior pentru a-şi dirija apele rezultate în cazurile avute în vedere de legiuitor şi pentru stabilirea valorii despăgubirilor, iar în cazul în care nu va obţine acest acord, va fi nevoit să se adreseze instanţei, în caz contrar săvârşind un abuz de drept.

Excepția de la regulă

Astfel că, chiar dacă dirijarea apelor s-ar face spre fondul inferior pentru a asigura vărsarea într-un curs de apă sau într-un şanţ, operaţiunea nu este admisibilă dacă pe fondul inferior se află o construcţie, împreună cu grădina şi curtea aferentă, sau un cimitir.

În concluzie, proprietarul fondului superior poate dirija apa spre fondul inferior doar dacă în acest mod asigură evacuarea apei spre un curs de apă sau un şanţ. Nu o poate face însă dacă o astfel de evacuare nu este asigurată şi nici dacă pe fondul inferior se află o construcţie, împreună cu grădina şi curtea aferentă, sau un cimitir.

Cert este că nimic nu împiedică părţile ca prin acordul lor de voință să stabilească evacuarea apei în direcţia fondului inferior şi în cazurile în care legiuitorul nu o permite (mai puţin în cazul în care pe fondul inferior se află amenajat un cimitir). (adevarul.ro)

Articolul precedentCând intră elevii în vacanța de Paști. Copiii se vor bucura de aproape două săptămâni libere
Articolul următorCare este cel mai ieftin credit al momentului. Reacția românilor în fața crizei