Alexandra Cepăreanu: Pe o piaţă în plină expansiune, încă „pe minus” la capitolul specialişti, companiile din IT&C apelează la măsuri de criză pentru a suplimenta locurile libere  Inclusiv angajarea oamenilor fără experienţă. Ce alte tendinţe se remarcă în industria locală de tehnologie?

Piaţa locală de IT se confruntă în continuare cu un deficit de aproximativ 600.000 de specialişti. Nevoia este atât de mare încât, de cele mai multe ori, firmele din industrie sunt dispuse să angajeze inclusiv persoane fără experienţă, care să fie ulterior specializate la locul de muncă. Aceasta este o practică la care apelează inclusiv htss, prin intermediul academiei noastre interne de IT”, spune Delia Mandache, chief people & transformation officer în cadrul High-Tech Systems & Software (htss), companie specializată în furnizarea de soluţii software de business, cu afaceri de 32,1 mil. euro la finalul anului 2022.

Astfel, ea consideră că situaţia disponibilizărilor din ţările dezvoltate este diferită de cea din economiile emergente, cum este şi cazul României.

Totuşi, nu exclude ca şi pe plan intern să existe cazuri specifice ale unor companii de IT care să recurgă, mai devreme sau mai târziu, la concedieri. „Totuşi, dacă acest lucru se va întâmpla, credem că specialiştii disponibilizaţi vor primi imediat noi oferte de muncă din plan local, tocmai datorită acestui deficit de specialişti. Aşadar, chiar dacă vor exista concedieri, specialiştii IT disponibilizaţi vor fi absorbiţi cu uşurinţă de piaţă, astfel încât impactul economic la nivel naţional, dacă va exista, va fi unul minim.”

De asemenea, chiar şi în contextul restructurărilor masive din pieţele internaţionale, spune că pachetele salariale ale specialiştilor din industria de IT&C nu sunt încă afectate. „Din contră, eficientizarea vine de cele mai multe ori cu taskuri noi pentru angajaţi, ceea ce implică o creştere salarială. În 2023, într-o piaţă în creştere, companiile IT se luptă cu inflaţia, costurile de personal şi taxele. Conform celor mai recente informaţii oferite de INSSE (Institutul Naţional de Statistică), salariul mediu net în IT a fost de aproximativ 9.500 de lei la finalul anului 2022, o valoare destul de mare dacă o comparăm cu restul salariilor din România. Aşa cum am menţionat, industria tech locală este în plină expansiune, doar anul trecut au fost fondate peste 10.000 de companii de IT la noi în ţară, iar numărul lor este în continuă creştere. Cererea fiind atât de mare, ne bazăm nu doar pe tinerii absolvenţi, ci şi pe specialiştii  proveniţi din reconversie profesională, precum şi pe faptul că industria IT este considerată a fi atât appealing, cât şi de viitor”, subliniază Delia Mandache.

În ceea ce priveşte compania din care face parte, chiar dacă în ultimele luni unele dintre cele mai mari companii de tehnologie – în special jucători din Statele Unite, precum Amazon sau Microsoft – au anunţat disponibilizări în masă, strategia de resurse umane a htss rămâne una de creştere. Astfel, dacă la finalul anului 2021 compania înregistra un număr de 400 de angajaţi, pentru finalul acestui an reprezentanţii htss vizează o creştere cu 50% a numărului de specialişti IT. „Până la finalul acestui an ne-am propus să ajungem la 600 de angajaţi. Aşadar, departamentul nostru de resurse umane este în continuă căutare de programatori IT. Ne uităm atât după specialişti cu experienţă cât şi după programatori aflaţi în primii ani ai carierei. În funcţie de nivelul de pregătire, viitorii noştri colegi vor beneficia de programe speciale de training, în cadrul propriei noastre academii IT, cu ajutorul căreia ne asigurăm că echipa noastră asimilează tehnologiile emergente precum inteligenţa artificială sau machine learning, tehnologii pe care le folosim în dezvoltarea produselor proprii”, adaugă ea.

Loc de creştere

La capitolul creştere generală a pieţei, Dragoş Andrei Niculai, chief technology officer (CTO) în cadrul htss, spune că, potrivit estimărilor Gartner, piaţa globală de IT&C va ajunge la 4,2 trilioane de dolari în 2023, de la 3,7 trilioane de dolari în 2019, ceea ce reprezintă o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 5,3%. „În comparaţie, se aşteaptă ca rata de creştere a pieţei IT&C din ţările dezvoltate să fie uşor mai mare, cu o CAGR de 6,1%. Acest lucru sugerează că este probabil ca piaţa IT&C din ţările dezvoltate să depăşească media globală în ceea ce priveşte creşterea.”

În ceea ce priveşte piaţa locală, el consideră că România este încă în urmă în ceea ce priveşte dimensiunea pieţei de IT&C, comparativ cu alte ţări dezvoltate, astfel că piaţa naţională de tehnologie va continua să crească în următorii ani. „Ţara noastră face progrese semnificative şi se aşteaptă ca în anii următori să recupereze decalajul faţă de alte ţări dezvoltate. În general, potenţialul de dezvoltare al pieţei de IT&C din România este ridicat, iar estimările pentru anii următori anunţă o continuare a ritmului de creştere accelerată.”

Practic, specialiştii din industrie estimează că piaţa de IT&C îşi va continua creşterea rapidă în următorii doi ani, iar această creştere va fi determinată de cererea tot mai mare de cloud computing, big data, inteligenţă artificială şi IoT. De asemenea, pentru a susţine o creştere accelerată până în 2025, industria IT&C trebuie să continue să se concentreze asupra investiţiilor în tehnologii emergente, cum ar fi inteligenţa artificială (AI), IoT şi cloud.

„Pentru a rămâne în faţa concurenţei şi pentru a dezvolta noi tehnologii şi produse, este nevoie de investiţii mai mari şi mai multe în cercetare şi dezvoltare. Organizaţiile trebuie să aibă acces la date şi analize pentru a înţelege mai bine nevoile clienţilor şi pentru a dezvolta noi produse şi servicii. Pe de altă parte, organizaţiile trebuie să investească în măsuri mai bune de securitate cibernetică pentru a-şi proteja datele şi sistemele de atacuri rău intenţionate. Automatizarea, de asemenea, poate contribui la reducerea costurilor şi la îmbunătăţirea eficienţei, ceea ce va ajuta industria IT să crească şi mai mult”, a explicat Dragoş Andrei Niculai.

Dezvoltări ramificate

Potrivit lui, realitatea augmentată (AR) va deveni din ce în ce mai populară în 2023, cu o serie de aplicaţii atât pentru consumatori, cât şi pentru organizaţii. Astfel, AR va fi alimentată de algoritmi avansaţi de viziune computerizată şi de învăţare automată, precum şi de hardware puternic, cum ar fi reţelele 5G şi ecranele de înaltă rezoluţie.

La rândul său, automatizarea proceselor cu roboţi software (RPA) va deveni din ce în ce mai importantă anul acesta, cu o gamă de roboţi care vor fi utilizaţi într-o varietate de industrii. Practic, RPA va fi alimentată de algoritmi avansaţi de inteligenţă artificială şi de învăţare automată. De asemenea, vehiculele autonome vor deveni din ce în ce mai frecvente în 2023. Acestea vor fi alimentate de algoritmi avansaţi de inteligenţă artificială şi de învăţare automată, precum şi de senzori şi camere de înaltă precizie.

Pe de altă parte, tehnologia bazată pe Internet of Things (IoT) va permite utilizatorilor să îşi controleze locuinţele de oriunde din lume, printr-o serie de dispozitive şi aparate conectate care pot fi controlate de la distanţă, a adăugat Niculai. (businessmagazin.ro)

Articolul precedentGermanii pregătesc cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani, pentru salarii mai mari. Protestul va paraliza toate mijloacele de transport
Articolul următorTransformare digitală pentru zeci de IMM-uri din Bihor