Transparența pachetelor salariale și promovarea egalității salariale de gen sunt încurajate în acest moment de o Directivă UE privind transparența salariilor. Conform noii directive Statele membre au termen până la 7 iunie 2026 pentru a introduce o nouă legislație care să transpună prevederile.

Deja, la noi în țară, companiile au început să publice salariile în anunțul de angajare. Specialistul în Resurse Umane Sorina Faier a declarat pentru Ziare.com că firmele care comunică salariul au mai multe șanse să-și ocupe posturile libere.

„În ultimii ani, tendința angajatorilor de a afișa veniturile oferite în anunțurile de angajare a devenit tot mai populară. Acest lucru se datorează faptului că tot mai mulți candidați în căutare de locuri de muncă sunt interesați nu doar de responsabilitățile postului, ci și de compensația financiară pe care o pot primi în schimbul muncii lor. Firmele care sunt transparente în ceea ce privește salariile oferite au început să aibă mai mult succes la recrutarea de personal, deoarece candidații sunt mai dispuși să aplice la job-uri unde știu încă de la început cât vor câștigă.

Există mai multe motive pentru care angajatorii ar trebui să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. În primul rând, acest lucru nu doar că atrage mai mulți candidați, ci îi atrage pe cei potriviți. Atunci când un candidat știe deja cât va câștigă înainte de a aplică la un loc de muncă, el poate decide dacă salariul este în concordanță cu așteptările sale și cu nivelul sau de experiență. Acest lucru reduce riscul de a primi aplicări de la persoane care nu ar fi mulțumite de compensația financiară și ar putea renunța la postul respectiv în scurt timp”, a declarat Sorina Faier.

Specialistul în HR spune că peste 20% din anunțurile de angajare au și salariul afișat.

„Afișarea veniturilor în anunțurile de angajare este un semn de transparență și respect față de candidați. Când un angajator este dispus să divulge informații despre salariu încă de la început, acest lucru demonstrează că este deschis comunicării și că respectă drepturile și nevoile potențialilor angajați. Acest lucru poate contribui la construirea unei relații de încredere între angajator și angajat încă de la începutul colaborării.

Pe lângă beneficiile pentru angajați, afișarea veniturilor în anunțurile de angajare poate aduce și beneficii pentru angajatori. În primul rând, acest lucru poate ajută la reducerea timpului și costurilor implicate în procesul de recrutare. Când candidații știu deja cât vor câștigă, aceștia pot decide mai repede dacă sunt interesați de postul respectiv sau nu, ceea ce poate duce la scurtarea duratei procesului de recrutare și la economisirea de resurse financiare.

În plus, companiile care sunt transparente în ceea ce privește salariile oferite pot atrage mai ușor talentul și pot construi o echipă puternică și motivată. Atunci când angajații știu că sunt apreciați și că sunt plătiți corect pentru muncă lor, acest lucru îi motivează să își dea tot interesul și să contribuie la succesul companiei. Acest lucru poate duce la creșterea productivității și la îmbunătățirea performanței companiei pe termen lung.

Este de așteptat că afișarea veniturilor în anunțurile de angajare să devină o practică tot mai des întâlnită în mediul de afaceri. Până în 2026, este posibil că acest lucru să devină obligatoriu pentru toate companiile, deoarece transparența în ceea ce privește salariile oferite este considerată vitală pentru a atrage și reține talentul în cadrul organizațiilor. În final, este important că angajatorii să înțeleagă că afișarea veniturilor este nu doar un avantaj pentru angajați, ci și pentru propria companie, deoarece poate contribui la construirea unei echipe puternice și la creșterea succesului pe termen lung”, a adăugat Sorina Faier.

Există totuși și numeroase dezavantaje asociate cu această decizie, atât pentru angajatori, cât și pentru potențialii candidați.

„Unul dintre principalele dezavantaje este posibilitatea de a limita negocierea salarială. Atunci când candidații știu deja care este intervalul salarial pentru poziția respectivă, ei ar putea fi mai puțin motivați să negocieze pentru un salariu mai mare. Această poate fi o problemă pentru angajatori, mai ales în cazul în care ei sunt dispuși să ofere un salariu mai mare pentru a atrage candidați de calitate. De asemenea, candidații pot să nu își mai dea interesul să își demonstreze valoarea și să obțină un salariu mai mare, deoarece ei știu deja limita salarială.

În plus, dezvăluirea salariilor în anunțuri poate duce la o exploatare salarială în cadrul companiei. Dacă toți angajații care ocupă aceeași poziție sunt plătiți la fel, indiferent de experiența sau abilitățile lor, acest lucru poate duce la nemulțumire și demotivare printre angajați. De asemenea, angajații care sunt conștienți de faptul că salariile se fac publice pot încerca să valorizeze salariile celorlați colegi de muncă și să cauzeze conflicte și tensiuni în cadrul echipei.

De asemenea, angajatorii care dezvăluie salariile în anunțuri pot să se expună la riscul de discriminare salarială. Dacă un angajator plătește un anumit salariu pentru o anumită poziție, există posibilitatea că unii candidați să fie plătiți mai puțin decât alții, în funcție de factori cum ar fi genul, etnia sau vârsta. Această poate duce la reclamații legale și daune de reputație pentru companie.

În plus, divulgarea salariile în anunțurile de locuri de muncă poate afecta negativ procesul de recrutare și selecție. Candidații pot fi descurajați să aplice pentru o poziție dacă salariul propus este sub așteptările lor sau dacă ei consideră că nu este echitabil în raport cu nivelul de responsabilitate și experiență necesar pentru postul respectiv. Acest lucru poate duce la scăderea numărului de candidați calificați și la multe posturi neocupate, ceea ce poate afecta activitatea companiei”, a adăugat specialistul în HR.

citiți mai multe pe ziare.com

Articolul precedentRegiunea din România cu cea mai mare rată de motorizare a populatiei, la un nivel apropiat de Franta, Germania, Austria şi Italia
Articolul următorCiolacu: Sunt ferm convins că în octombrie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu SUA