Am obiceiul ca, din când în când, să-i întreb pe cei din jurul meu sau pe cei cu care interacţionez dacă ştiu de Pilonul II de pensii, dacă ştiu că 3,75% din salariul lor brut se duce într-un cont la care vor avea acces când vor ieşi la pensie, dacă ştiu în ce fond sunt banii lor, dacă ştiu ce administrator le administrează banii etc.

Am scris pe tema asta şi în 2019.

Rezultatul este catastrofal: toţi au auzit de Pilonul II de pensii dar nu-i interesează, pentru că mai au 25-30 de ani până la pensie.

Mai toţi îşi amintesc că primesc o scrisoare de undeva, dar căreia nu-i dau importanţă.

Aproape toţi n-au nicio idee câţi bani s-au strâns în contul lor individual, ce randament obţin administratorii din banii lor.

Conform datelor ASF, peste 90% dintre cei care intră anual în Pilonul II de pensii ca salariaţi sunt repartizaţi aleatoriu la unul dintre cele 7 fonduri, oricum nu ştiau că îşi pot exprima opţiunea de a alege un fond sau altul, şi nici nu ştiu că pot să se schimbe de la un fond sau altul (dar mai toţi au auzit la începutul acestui an că pot să-şi aleagă furnizorul de energie).

Pentru că banii către Pilonul II de pensii se duc automat, fiind treaba angajatorului, departamentului de HR/salarizare şi pentru că toată lumea îşi negociază salariul net, nu brut, aceşti bani parcă nu există, nu sunt ai lor.

Pentru că orizontul de timp este destul de îndelungat până când vor intra în posesia banilor, vârsta de pensionare fiind de 65 de ani, nimeni nu-şi bate capul care este valoarea contului.

Cei 7 administratori din Pilonul II de pensii au făcut eforturi de popularizare a acestui sistem – care a fost aprobat de guvernul Năstase şi început în 2008 de guvernul Tăriceanu -, dar rezultatele se lasă aşteptate.

Dacă scrii  pe Google “Pilonul II de pensii“, primeşti 72.300 de rezultate, dacă scrii Becali primeşti 4,43 de milioane de rezultate. Dacă scrii Bianca Drăguşanu primeşti 1,1 milioane de rezultate şi dacă scrii Dorian Popa Cheluţu, primeşti 44.000 de rezultate (dacă te gândeşti că celebrul blogger l-a făcut celebru pe Cheluţu în numai 6 luni, iar Pilonul II de pensii are 13 ani de activitate şi nu ia bani de al oameni, ci dă bani la oameni).

Situaţia la zi pentru finalul lunii ianuarie 2021 arată că în Pilonul II de pensii s-au strâns 77,57 de miliarde de lei, adică 15,8 miliarde de euro, numărul total de participanţi de-a lungul celor 13 ani este de 7,64 de milioane, iar contribuţia medie lunară este de 199 de lei pe lună.

De precizat este că în decembrie 2020 doar pentru 3,902 milioane de angajaţi au fost virate contribuţiile.

Cel mai mare fond de pensii este NN, unde sunt 2,04 milioane de participanţi care sunt şi cei mai bogaţi salariaţi, având în vedere că au o contribuţie medie lunară de 231 de lei.

Urmează  AZT Viitorul Tău administrat de Allianz-Ţiriac, cu 1,61 de milioane de participanţi care au o contribuţie medie de 201 lei; Metropolitan Life cu 1,068 de milioane de participanţi, cu o contribuţie de 208 lei; Vital de la Aegon Pensii, cu 958.000 de participanţi, cu o contribuţie medie de 190 de lei; Aripi de la Generali, cu 791.000 de participanţi şi o contribuţie de 191 lei; BCR, cu 694.000 de participanţi şi o contribuţie medie de 186 de lei şi BRD, cu 478.000 de participanţi, cu o contribuţie medie de 188 de lei.

De la lansarea din 2008 până în prezent, ordinea celor mai performanţi administratori este:

Media celor 7 fonduri, din 2008 încoace, indică un randament de 183%.

În momentul în care angajatorul virează contribuţia lunară de 3,75% din salariul brut, banii sunt convertiţi în unităţi de fond, la valoarea la zi a unităţii de fond.

În 2008, când s-a pornit acest sistem, valoarea unităţii de fond a fost de 10. Spre exemplu, valoarea unei unităţi de fond la Metropolitan Life a ajuns la 28,54.

Valoarea la zi a unei unităţi la fond depinde de valoarea la zi a titlurilor de stat, a acţiunilor, a unităţilor de fonduri mutuale sau a celorlalte titluri de valoare care există într-un fond. În funcţie de aceste valori la zi, valoarea dintr-un fond Pilon II creşte sau scade. Spre exemplu, când a venit criza în martie 2020, valoarea unităţilor de fond a scăzut, pentru că preţul titlurilor de stat a scăzut, la fel ca şi acţiunile de la Bursă. Cine a ieşit “la pensie” în acea perioadă a primit mai puţini bani decât cineva care a ieşit la pensie o lună mai târziu.

Banii din Pilonul II sunt garantaţi de către administratori doar în limita contribuţiilor individuale făcute în timp. Dacă există câştig, bine, dacă nu, primeşti doar cât ai contribuit.

De la lansarea din mai 2008 până în ianuarie 2021, creşterea anuală a fost de 8,14%, peste inflaţie şi peste dobânda bancară, reperele cele mai folosite de către administratorii de fond.

Pentru cineva care a câştigat salariul mediu pe economie şi a cotizat lună de lună – 152 de luni – contribuţiile brute virate la Pilonul II au fost de 16.998 de lei. În toată această perioadă, câştigul mediu net a fost de 5.510 lei, comparativ cu o inflaţie de 1.937 de lei, cu o dobândă bancară care ar fi adus un cştig de 1,864 de lei sau cu un câştig din achiziţia lună de lună de euro care ar fi adus un câştig de 1.222 de lei conform datelor prezentate de APAPR – Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, care reuneşte toţi administratorii de Pilon II sau III de pensii.

Pentru că lunar şi anual se strâng foarte mulţi bani din contribuţiile curente dar şi din câştiguriule obţinute, Pilonul II de pensii, adică cei 7,64 de milioane de români care au un cont acolo, au ajuns al doilea cel mai mare cumpărător de titluri de stat din România, aşa că ce a vândut guvernul Orban sau ce vinde guvernul Cîţu acum pentru a finanţa deficitul bugetar voi cumpăraţi.

Pentru că 20% din bani sunt investiţi în acţiuni, Pilonul II de pensii, adică voi, veţi deveni cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvani –  cumulat cele 7 fonduri deţin 22% din cea mai mare bancă din România.

De asemenea, Pilonul II de pensii a ajuns al treilea acţionar de la Petrom, cea mai mare companie românească de pe Bursă după OMV şi stat.

În momentul în care austriecii obţin un profit de la Petrom, proporţional, o parte din acest câştig se duce şi în Pilonul II de pensii.

Unul din şapte participanţi la Pilonul II de pensii are o valoare a contuluui la zi care depăşeşte 20.000 de lei.

De banii acumulaţi în contul Pilonul II de pensii vă puteţi atinge doar la pensie, de aceea pare ceva abstract, de care lumea nu ştie şi nici nu-şi bate capul să citească în scrisorile trimise de duă ori pe an de către administratori.

Până acum, pentru că au ieşit la pensie, au fost 94.000 de beneficiari, cu o valoare cumulată a plăţilor de 720 de milioane de lei. În 2020 au fost 46.000 de beneficiari, cu o valoare a plăţilor de 397 de milioane de lei.

În mod normal, contribuţia ar fi trebuit să fie acum de 5% din salariul brut, dar fiecare guvern a ciupit ceva pe parcurs pentru a nu majora contribuţia conform planului stabilit în 2004/2008, pentru că aceşti bani pleacă din controlul lor către un control privat. În timp, guvernele au furat contribuţii de 13 miliarde de lei din cauza nerespectării Legii 411/2004.

Acestea sunt doar câteva date statistice, dar ideea este că o bună parte dintre participanţi nu ştiu de aceste contribuţii care se duc lună de lună în conturile lor din Pilonul II şi nici nu-i interesează, având în vedere că pensia e departe.

Dar vorba lor, până la pensie, când vor primi banii, au timp să afle cât s-a acumulat şi administratorii au timp să-i anunţe că au nişte bani într-un cont.

preluare din zf.ro autor: Cristian Hostiuc

Articolul precedentSUA: Două măşti suprapuse oferă protecție mai bună la coronavirus
Articolul următorSpecialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, alături de elevi, părinți și profesori