Sunt multe întrebări referitoare la doza a treia a vaccinului anti-COVID. Serurile se pot administrat atât persoanelor considerate sever imunocompromise cât și celor sănătoase. Este importantă recomandarea medicului în ambele cazuri.
Campania de vaccinare anti-COVID din România pare să fi fost resuscitată. Obligativitatea certificatelor verzi pentru foarte multe activități dar și teama de formele grave de boală i-a făcut pe oameni să treacă din nou pragul centrelor de vaccinare.
Conform raportului transmis de autorități miercuri, 27 octombrie, peste 150.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. Cei mai mulți au venit pentru prima doză de la serurile ARNm de la Pfizer sau Moderna ori vaccinul vector de la Astra Zeneca. O mare parte au solicitat doza unică de la Johnson&Johnson.
Un număr important de români au făcut a treia doză de vaccin. Sunt peste 27.700 de români care au primit acest booster în 24 de ore și 787.440 în total de când a început campania pentru acest segment.
Epidemiologul șef Doina Azoicăi: „Pentru persoanele care s-au vaccinat, după ce au trecut 6 luni de la doza a doua, pot face doza booster”
”Există două recomandări pentru doza suplimentară. Respectiv, la persoanele cu imunosupresie și la persoanele care au comorbidități la care răspunsul nu este foarte înalt și nu s-au vaccinat până în momentul de față, trebuie să facă o primă doză apoi, după 21 de zile trebuie să facă a doua doză, iar cea de-a treia doză care ar figura ca doza booster, trebuie făcută la 28 de zile de la doza a doua.
Pentru persoanele care s-au vaccinat, după ce au trecut 6 luni de la doza a doua, pot face doza booster”, a explicat epidemiologul prof. dr. Doina Azoicăi.
Cine are nevoie de recomandare medicală pentru doza booster
Conform reprezentanților CNCAV, doza a treia de vaccin anti-Covid, suplimentară, poate fi făcută de persoanele care au boli grave, doar în baza unei recomandări medicale, în timp ce cea de rapel (booster) se poate administra fără o astfel de recomandare, tuturor persoanelor în cazul cărora au trecut 180 de zile de la doza a doua.
Doza 3 – suplimentară – pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.
Doza 3 – rapel (booster) – pentru toate persoanele, se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală.
Condiții de administrare a dozei 3 – suplimentară
Potrivit specialiștilor, în cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2.
Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.
Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer BioNTech):
Schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.
Pentru vaccinul Spikevax (Moderna):
Schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.
Cum se face programarea la vaccinare
Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma națională de programare a vaccinării;
Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucțiuni, își vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie.
Recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reținută de medicul vaccinator, în copie, la fișa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare.
Categoriile de persoane considerate sever imunocompromise
– Pacienți oncologici (tumori maligne solide și hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică și alți agenți biologici care sunt clasificați ca imunosupresori sau imunomodulatori);
– Pacienți oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);
– Pacienți post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor;
– Pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;
– Pacienți cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe p rimare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) și dobândite, respectiv:
– Pacienți cu infecție HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA (CD4< 200 mmc), cu sau fără tratament antiretroviral;
– Imunodeficiența secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor:
Radioterapie;
– Chimioterapie: agenții chimioterapici pentru cancer sunt clasificații ca imunosupresori severi;
– Terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanți TNF, etc;
– Tratament cu cortizon și cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (mai mari de 20 mg prednison sau echivalentul pe zi când se administrează mai mult de 2 săptămâni);
– Alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice convenționale, remisive sintetice țintite);
Doza booster a vaccinului Moderna, înjumătățită
Persoanele care s-au vaccinat cu Moderna pot face doza 3 cu același vaccin, însă aceasta va fi înjumătățită, a anunțat șeful Comitetului de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță marți, 26 octombrie. Doza booster înjumătățită ar putea fi administrată începând cu cel mai devreme săptămâna viitoare.
Decizia a venit după recomandarea EMA.
Spikevax, vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna, este cel de-al doilea ser de acest tip ale cărui doze „booster” au fost autorizate de EMA, după cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, care a primit această autorizare la începutul lunii octombrie. (ziare.com)