Peste patru milioane de români trăiesc în sărăcie, conform datelor Institutului Național de Statistică. Și totuși, România este în topul european al risipei alimentare. După marile sărbători, parte multă din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi. Peste 75%, spun oficialii societăților de salubrizare. Se întâmplă însă în orașe. La țară, risipa este minimă. În general se gătește cât se consumă. Surplusul se dă de pomană, ori ajunge la câini și la porci.
Românii se plâng că alimentele s-au scumpit peste măsură, dar jumătate din țară cumpără mai multă mâncare decât are nevoie. Două milioane și jumătate de tone de alimente aruncă țara la gunoi, conform ministerului Agriculturii. Comisia Europeană susține-n raportări că este vorba de 5 milioane de tone pe an. Se face risipă mai ales după marile sărbători religioase. După Crăciun și Paște, cam 80 la sută din deșeurile colectate de societățile de salubritate sunt resturi alimentare. Statisticile reflectă însă situația din orașe.
Românii de la țară, chibzuiți cu mâncarea
La țară arareori ajunge mâncarea la gunoi. Lipsurile și cumpătarea încheagă o altă filosofie a hranei. Se gătește cam cât se consumă. Dacă rămâne se împarte pentru rudele decedate. Ce se învechește ajunge la porci și la câini.
Jurnalist Digi24: Mâncarea care rămâne după Paște, ce faceți cu ea?
Localnic: Care mâncare? Am făcut ca să ne ajungă toată săptămâna și gata! Nu facem mâncare. Că suntem săraci nu suntem bogați. Uite, împărțim și noi ce avem și pe urmă, ce mai rămâne mai mâncăm și noi.
Jurnalist Digi24: De aruncat ca la oraș…nu!?
Localnic: Nu! De unde să aruncăm? Nu, nu! N-avem.
Jurnalist Digi24: De la masa de Paște v-a rămas?
Localnic: Păi ce? Ne-am făcut și noi acolo un drob, o sarma, o chiftea și gata. Nu facem ca la oraș atâtea fripturi, atâtea. Că n-avem.
În vremea risipei alimentare de la orașe peste patru milioane de români trăiesc în sărăcie. Mulți sunt copii. Conform datelor Eurostat, peste 40% dintre copiii români sunt cei mai săraci din Uniunea Europeană. (sursa)