Două legi propuse de PSD, adoptate de Parlament și trimise președintelui să le promulge, ar urma, conform startupcafe.ro, să dea firmelor și populației posibilitatea să amâne plata taxelor, a facturilor la utilități, a creditelor și a leasingului pentru mașini și alte bunuri, ca urmare a situației create de pandemia de coronavirus.

Pentru a intra în vigoare, legile propuse de PSD au nevoie să fie promulgate de președinte și publicate în Monitorul Oficial.

Legea pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României ar urma să dea dreptul firmelor (și altor operatori economici), să amâne 3 luni plata către stat a contribuțiilor sociale, începând cu luna martie 2020. Apoi, firmele vor putea face eșalonat plățile din urmă, în următoarele 12 luni.

În schimb, patronii respectivi vor fi obligați să-și țină toți angajații pe care îi aveau la 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, cel puțin.

De asemenea, firmele vor putea amâna 3 luni și plata serviciilor de utilități: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.

Condiția generală pentru firme, pentru a beneficia de ambele facilități, este să fi fost închise de autorități pe perioada stării de urgență, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus sau să fi avut în luna în curs o scădere a veniturilor cu minimum 15% față de media lunilor anterioare.

Acești operatori economici vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere în acest sens.

Facilitatea amânării plății facturilor ar urma să fie oferită și persoanelor fizice care „au fost afectat direct sau indirect” de epidemie.

Facilități asemănătoare, la amânarea facturilor la  utilități, a aprobat recent și Guvernul, prin OUG 29/2020, dar se referă doar la agenții economici, nu și la populație.

Articolul precedentUSR votează din ”greșeală” ”aberația” PNL
Articolul următorZeci de mii de cadre medicale din România au transmis o scrisoare deschisă Guvernului