Odată cu războiul din Ucraina, Uniunea Europeană își resetează strategia privitoare la energia produsă pe bază de cărbune.
Termocentralele trebuie să funcționeze la capacitate maximă, spune și ministrul român al Mediului. În consecință, vor rămâne în exploatare mine care urmau să fie închise. Cel mai mare producător, Complexul Energetic Oltenia, vrea să facă sute de angajări, dar salariile nu sunt foarte atractive, si utilajele învechite.
Complexul Energetic Oltenia ar trebui să își mărească producția în acest an cu 900.000 de tone de cărbune pentru a putea asigura un plus de 300 Megawati în sistemul energetic național. Luna trecută, Uniunea Europeană a aprobat restructurarea companiei, care prevedea închideri masive de capacități de producție și mii de disponibilizări. Acum, trebuie să pună în funcțiune grupuri energetice până de curând pregătite să fie trimise la fier vechi.
Daniel Burlan, director general Complexul Energetic Oltenia: „Putem alterna cu funcționare cu unul din cele două grupuri în rezervă de la termocentralele Turceni sau Rovinari. Vor fi și angajări, da, vor fi și angajări, circa 600 de persoane, vor fi angajate pentru a completa cu personal utilajele care asigură fronturile de lucru și descoperta pentru cărbune”.
Compania mai are în prezent 12.000 de angajați, față de 75.000 la începutul anilor 90. Salariile au rămas în urmă, iar sindicatele cred că guvernanții ar trebui să le mărească, așa cum au fost majorate pentru cadrele medicale în pandemie.
Miner: „Nu știu, că multora nu le convine, pleacă în partea cealaltă, Germania, Italia, pe unde apucă. Sunt salarii mici, acum e minim pe economie”.
Manu Tomescu, lider sidical: „Iată că suntem într-o criză energetică și dacă se vrea și se pune baza pe mineri și energeticieni, aici trebuie Guvernul României să vină cu oferte de salarizare în concordanță cu munca grea”.
Pe lângă problema salariilor, mai este și cea a utilajelor învechite.
Gabriel Căldărușe, lider sindical: „Cărbunele nu pică din cer. Gândiți-vă că noi lucrăm cu utilaje rudimentare, termocentralele au o medie de vârstă de 50 de ani și vă dați seama, au fost oprite investițiile de când au vrut să închidă această activitate, dar iată că acum se revine la ea și noi spunem că acum mai mult ca oricând trebuie luate taxele, au lăsat niște taxe draconice. Taxa certificatelor de carbon ne omoară, pur și simplu ne omoară și la propriu și figurat”.
Guvernul a decis ca grupurile care mai există în termocentralele de la Turceni, Rovinari, Ișalnița și Craiova sa lucreze la capacitate maximă.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „În spatele acestei doleanțe stă și puterea de capacitate de extracție a companiilor respective. Vorbim strict de acele grupuri care au funcționat, au fost autorizate, dar au fost temporar închise și pot fi repornite pe baza autorizațiilor existente”.
Uniunea Europeană a cerut renunțarea la cărbune pentru că este foarte poluant. Însă, războiul din Ucraina i-a făcut pe liderii europeni să revină pentru moment asupra deciziei. (sursa)