România are aproape 120.000 de paturi în spitalele publice și private finanțate de stat, dintre care în București sunt peste 20.000, iar în Giurgiu mai puțin de 700, potrivit unui ordin al ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial.

După București, cele mai multe paturi de spital sunt în județele Iași – 6.859, Cluj – 6.237, Timiș – 4.953.

La polul opus se află județele Ilfov – 654, Giurgiu – 683, Ialomița – 775.

Bihorul se află abia pe locul 9 în țară, cu 3.525 de paturi, măcar pe hârtie, la mare distanță de Cluj, Constanța, Dolj, Iași, Timiș sau București.

Potrivit ordinului, lista cuprinde numărul de paturi pentru care se asigură finanțarea din fonduri publice, fără a îngrădi posibilitatea funcționării structurilor spitalicești cu un număr mai mare de paturi, care să fie finanțate din alte surse.

În numărul de paturi pe județ se includ paturile din unitățile sanitare publice cu paturi din rețeaua Ministerului Sănătății, din unitățile sanitare cu paturi aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, inclusiv cele al căror management a fost transferat autorităților administrației publice locale, din subordinea Academiei Române și paturile din unitățile sanitare private, care oferă servicii medicale de spitalizare continuă.

De asemenea, sunt incluse și paturile din sanatorii și preventorii, însă nu și paturile aprobate pentru pacienții care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranță privative de libertate și nici paturile din penitenciarele-spital. (sursa)

Articolul precedentO școală de top din Edinburgh nu va mai preda romane care au o abordare „învechită” privind rasa şi care prezintă „motivul salvatorului alb”
Articolul următorPentru români, sărăcia și bolile sunt mai importante decât schimbările climatice