Luni dimineață, Marea Britanie avea deja rupte legăturile cu cea mai mare parte a Europei după ce cei mai apropiați aliați ai săi au întrerupt călătoriile spre și dinspre Regatul Unit din cauza noii tulpini a coronavirusului, lucru ce a provocat haos pentru numeroase familii și companii cu doar zece zile înainte ca Londra să iasă de pe orbita Uniunii Europene, transmite Reuters.

Franța, Germania, Italia, Olanda, Irlanda, Belgia, Israel și Canada au rupt legăturile de călătorie după ce premierul Boris Johnson a avertizat sâmbătă că o nouă variantă a virusului, foarte infecțioasă, reprezintă un pericol pentru țară.

”Bolnavul Europei”, a titrat pe prima pagină ziarul britanic Daily Mirror, în timp ce Sun a titrat ”French show no merci”.

Autostrada M20, închisă pentru restul traficului, este plină de camioane de marfă ce au ca destinație porturile.

Johnson va prezida luni o ședință de urgență în care se va discuta despre transporturile internaționale, mai ales cele de marfă.

Franța și-a închis granița cu Marea Britanie pentru persoane și camioane, ceea ce înseamnă că a fost blocată cea mai importantă arteră comercială cu Europa continentală, decizie calificată drept surprinzătoare de secretarul pentru transport Grant Shapps.

”Sunt în contact cu omologul meu din Franța și facem tot ce putem pentru repornire, de fapt ne-au spus că vor să repornească transporturile de marfă pe cât de curând posibil”, a spus oficialul britanic.

Shapps a declarat și că ridicarea restricțiilor cât mai curând posibil este o prioritate pentru el, dar ținând cont de pregătirile făcute de Londra pentru sfârșitul perioadei de tranziție a Brexit, țara sa poate face față situației.

Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat luni că este posibil ca noua tulpină a virusului ce provoacă Covid-19 să circule și prin Franța, deși teste recente nu au detectat-o în țară.

Regatul Unit a decis să re-carantineze Londra și sud-estul țării, ca urmare a apariției unei noi mutații ale coronavirusului care pare mai contagioasă decât precedenta. Două mutații sunt cruciale, căci afectează proteina Spike, grație căreia virusul se fixează pe receptorii ACE-2 ai celulelor umane.

Olanda a fost prima țară care a reacționat, suspendând zborurile dinspre Regatul Unit, fiind urmată de Belgia și Italia și apoi și de alte țări printre care și România. Organizația Mondială a Sănătății a declarat pe Twitter că este în contact cu autoritățile sanitare britanice. (HotNews.ro)

Articolul precedentDate de ultimă oră despre componența Guvernului speculantului Cîțu
Articolul următorȘedință de urgență a UE, convocată luni, după ce noul tip de coronavirus a fost depistat în unele state