Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie, transmite AFP.

“„Există informații preliminare care contestă acest lucru”, a spus Biden reporterilor, întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. „După traiectoria balistică este puțin probabil să fi fost tras din Rusia, dar vom vedea.”, a mai adăugat Biden după o întâlnire convocată de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.

“Mă voi asigura că vom putea stabili ce s-a întâmplat exact”, a mai spus președintele.

Ucraina încă păstrează stocuri de armament fost sovietic și rusesc, inclusiv sistemul de rachete de apărare antiaeriană S-300, scrie Times of Israel.

Explozia din Polonia, membră NATO, a stârnit imediat îngrijorarea că alianța ar putea fi atrasă în războiul de aproape nouă luni al Rusiei împotriva Ucrainei susținute de Occident.

Ministerul de Externe al Poloniei l-a chemat anterior pe ambasadorul Rusiei la Varșovia pentru a oferi „explicații detaliate imediate” asupra atacului, iar Polonia ar putea solicita consultări urgente în temeiul articolului 4 din Tratatul NATO.

Articolul 4 permite convocarea de consultări atunci când orice membru NATO consideră că „integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea” sunt în pericol. (sursa)

Articolul precedentTraficul rutier, monitorizat prin sistemul ‘Big Brother’. Șoferii vor primi amenzile direct acasă
Articolul următorCel mai mare exercițiu militar desfășurat de armata franceză de la sfârșitul Războiului Rece