”Avem din ce în ce mai puțini angajați, adică cei care plătesc pensiile. În lipsa contribuțiilor sociale, sistemul nu poate exista. După 2030 numărul pensionarilor va crește vertiginos, în acel an vor ieși la pensie peste 1,5 mil de români și statul va trebui să le plătescă pensia. Imaginați-vă intervalul 2030 – 2035 când statul va trebui să plătească pensiile a peste 6- 6,5 mil de pensionari și numărul angajaților va fi de cel mult 4,5 milioane”, a spus Claudiu Vuță, analist economic și fondator al Project -E.ro într-o conferință online dedicata radiografierii sistemului de pensii.

​“Actualul fond de pensii este de fapt un sistem de redistribuire care se numește CAS”, a mai adăugat Vuță. Urmând modelul țărilor europene occidentale, în 2007 România a organizat sistemul de pensii astfel încât românii să aibă posibilitatea să redistribuie o parte către Pilonul 2, care este privat, dar și obligatoriu.

”Cota CAS de 25% se aplică salariului brut și se duce 21,25% către Pilonul 1 și 3,75% către Pilonul 2. 3,75% nu sunt suficienți bani pentru a întări Pilonul 2. 6% trebuia să fie legal. Astfel, devine urgent ca pentru Pilonul 2 statul, împreună cu specialiștii din domeniu, să caute soluții, să gândească pe termen mediu și lung, pentru ca și actualii angajați să beneficieze de pensii decente când se retrag din activitate. Vreau să văd soluții, nu populism, să văd oameni care se implică, nu demagogi. Doar promițând bani pensionarilor vom reuși un singur lucru – să aruncăm fondul de pensii și mai mult în deficit. Conform datelor Ministerului Muncii în România sunt 4,7 mil pensionari și 5,6 mil salariați activi. Să ne uităm cu atenție la acest sistem public și să înțelegem că este sustenabil doar când numărul angajaților îl depășește pe cel al pensionarilor, când există mai mulți oameni aflați în câmpul muncii decât cei ieșiți din activitate, e de părere analistul economic.

  • Potrivit unui studiu al Chartered Financial Analyst (CFA) România, datoria implicita a statului cu pensiile viitoare, era, la finalul anului 2015 de 1.295 miliarde lei (aproximativ 288 miliarde EUR, la cursul de schimb EUR/RON din anul 2015), sau aproximativ 182% din PIB-ul acelui an. Ajustand cifrele publicate in 2015 cu evolutiile ulterioare si prevazute de lege, valoarea actualizata a drepturilor de pensie acumulate este estimata a fi 2.821 miliarde lei la finalul anului 2021 (aproximativ 590 miliarde EUR la cursul de schimb din prezent), reprezentand 250% din PIB-ul nominal estimat pentru acel an.

Rezultatele analizei CFA arata ca:

  • Deficitul C.N.P.P. explodeaza incepand cu anul 2021;
  • Ar putea dura aproape un deceniu ca deficitul sa revina la valori “normale” de aproximativ 1% din PIB;
  • Trendurile demografice sunt foarte ingrijoratoare: mai multi pensionari si mai putini salariati.

Ca urmare a acestei evolutii, raportul de dependenta creste de la 47 (in anul 2011) la 63 (in anul 2060) persoane tinere si varstnice raportate la 100 de persoane adulte.

Mai mult, in perioada 2025 –2035 se va inregistra un varf de pensionari, aferenta generatiei numita “generatia decreteilor”. (HotNews.ro)

Articolul precedentCum a schimbat pandemia comportamentul oamenilor: un sfert dintre britanici nu mai fac duș zilnic
Articolul următorOrban anunță demiteri în sectorul public