După Marea Unire, integrarea României în structurile euro-atlantice reprezintă, cu siguranță, cel mai important obiectiv realizat de români în istoria lor.

Aurel Mohan, președintele PSD Bihor: Suntem acolo unde ne-am dorit cu toții să fim și suntem acolo unde merită să fim, alături de statele care reprezintă, de peste un secol, aliații și partenerii noștri firești, naturali, statele cu care împărtășim aceleași valori și față de care avem afinități culturale de necontestat. Suntem, de peste un deceniu și jumătate, membri ai Uniunii Europene.

Dar simpla apartenență la UE nu înseamnă că drumul nostru s-a terminat și că tot ce ni se întâmplă, bun sau rău, se decide altundeva, pentru că nu este așa.

Adevărul, și sper ca actualul guvern de coaliție să își asume clar acest lucru, este nu doar că suntem parte a UE ci mai ales că noi, la fel ca oricare stat membru, suntem UE, că suntem parte activă în procesul de reflecție și mai ales în cel de decizie. Este o diferență esențială de abordare, iar aici, încă, avem de lucru.

Parafrazând o vorbă din popor, UE ne dă, dar nu ne bagă în straiță. Rolul nostru în Uniunea Europeană nu trebuie să fie stabilit de nimeni altcineva decât de noi și nu poate fi decis nicăieri altundeva decât în România! Așa este firesc și așa se întâmplă în cazul fiecărui stat membru.

De aceea, la fel ca orice guvern european și Guvernul României, prin toate structurile sale și conform tratatelor europene, trebuie să își asume un rol mult mai activ la nivel european.

Suntem printre primele state ca suprafață, populație și, în ultimii ani, am dovedit că putem fi chiar și la nivel economic, iar aici este meritul major al angajaților români care ne-au adus și cea mai mare creștere economică, dar și exporturi și investiții și productivitate.

Toate aceste realizări, la care guvernele social democrate au pus umărul în mod decisiv, trebuie acum, în opinia mea, capitalizate și este misiunea acestui guvern, condus acum de un social democrat, să facă un pas mai departe în integrarea noastră europeană: acela de a ne da ca țară o voce, acela de a deveni un factor proactiv și de a consolida cu adevărat, mai ales în actualul context geopolitic, rolul nostru de țară importantă la nivel regional și continental.

Asta înseamnă miniștri implicați deplin la nivel de Consiliu, înseamnă relații strânse cu Parlamentul European și Comisia pentru ca acestea să ne poată cunoaște și înțelege interesele legitime, înseamnă, promovarea cu mult mai multă ambiție a specialiștilor români în instituțiile europene, la fel cum încearcă toate statele membre. Nu în ultimul rând, înseamnă să avem un președinte care nu doar se declară, dar care este cu adevărat, un lider pro-occidental! Iar dintre toți candidații din alegerile prezidențiale, Crin Antonescu este singurul care reprezintă vocea națiunii care vrea să meargă înainte. O voce demnă în Europa. O voce fermă în lume. O voce care unește, nu dezbină. Un președinte care nu se teme să fie de partea oamenilor.

Suntem acolo unde trebuie să fim, alături de cei cu care ne dorim să fim. A venit vremea să confirmăm și așteptările românilor care ne-au investit cu încrederea lor. După alegerile din luna mai, avându-l pe Crin Antonescu președinte, cred că va fi vremea unei Românii care își asumă pe deplin rolul său în cadrul Uniunii Europene. România are nevoie de demnitate. De direcție. De echilibru. România are nevoie de un președinte precum domnul Crin Antonescu!

sursa – declarație politică susținută în Senatul României

Articolul precedentAvertisment pentru românii din Marea Britanie care vin acasă de Paști. Conform guvernului britanic, nu vor putea să ia înapoi cu ei multe dintre mâncărurile tradiționale românești
Articolul următorNou prejudiciu de milioane de lei descoperit de ANAF la firme de ride sharing. Nu au declarat impozitele