O tânără femeie răscolește un frigider cu înghețată, scoțând câteva pentru a le arăta camerei. Ar putea fi o imagine banală, dar vlogul nu este unul obișnuit, ci îi aparține unei fete care locuiește în Coreea de Nord, scrie CNN, într-un amplu material pe această temă.
„Aceasta este cu aromă de lapte – imaginea este atât de drăguță”, spune tânăra, vorbind în limba engleză, în timp ce arată cu degetul spre un ambalaj care înfățișează desene animate. „Iar aceasta este cu aromă de piersici”, continuă ea.
După ce, în cele din urmă, alege un cornet de înghețată, ea mușcă din el, declarând: „Este foarte delicios”.
Videoclipul de patru minute a adunat peste 41.000 de vizualizări pe YouTube, iar femeia, care își spune YuMi, locuiește în Coreea de Nord – poate cea mai izolată și secretă națiune din lume, comentează CNN.
Canalul ei de YouTube, creat în iunie anul trecut, este unul dintre cele câteva conturi de pe rețele sociale care au apărut pe internet în ultimul an sau doi, în care locuitorii din Coreea de Nord pretind că își împărtășesc viața de zi cu zi.
Dar experții spun că nu totul este așa cum pare în aceste videoclipuri și că imaginile conțin semne care indică faptul că viețile prezentate sunt departe de a fi normale pentru milioanele de oameni săraci care trăiesc sub dictatura liderului Kim Jong Un.
O posibilă campanie de propagandă
În schimb, ei sugerează că YuMi și alții ca ea sunt probabil rude cu oficiali de rang înalt și pot face parte dintr-o campanie de propagandă menită să redea imaginea internațională a țării ca fiind un loc mai ușor de înțeles – chiar și mai prietenos pentru turiști – decât ar putea sugera discuțiile constante despre armele nucleare.
Videoclipurile lui YuMi „arată ca o piesă de teatru bine pregătită” de către guvernul nord-coreean, a declarat Park Seong-cheol, cercetător la Centrul de Baze de Date pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord.
Timp de zeci de ani, Coreea de Nord a fost relativ izolată de restul lumii, cu restricții severe privind libertatea de exprimare, libera circulație și accesul la informații.
Bilanțul său sumbru în materie de drepturi ale omului a fost criticat de Organizația Națiunilor Unite. Utilizarea internetului este puternic restricționată; chiar și cei câțiva privilegiați cărora li se permit smartphone-uri pot accesa doar un intranet guvernamental, puternic cenzurat. Materialele străine, cum ar fi cărțile și filmele, sunt interzise, deseori cu pedepse severe pentru cei prinși cu contrabandă pe piața neagră.
Acesta este motivul pentru care YuMi – care nu numai că are acces la un dispozitiv de filmare, ci și la YouTube – nu este o nord-coreeană obișnuită, spun experții.
„Conectarea cu lumea exterioară este un lucru imposibil pentru un rezident”, a declarat Ha Seung-hee, cercetător în domeniul studiilor nord-coreene la Universitatea Dongguk, pentru CNN.
Alte conturi, zeci de mii de abonați
YuMi nu este singura nord-coreeană care face furori pe YouTube: o fetiță de 11 ani, care își spune Song A, și-a făcut debutul pe YouTube în aprilie 2022 și a câștigat deja peste 20.000 de abonați.
„Cartea mea preferată este «Harry Potter», scrisă de J. K. Rowling”, susține Song A într-un videoclip, ținând în mână prima carte din serie – deosebit de frapant, având în vedere regulile de obicei stricte ale Coreei de Nord care interzic cultura străină, în special din țările occidentale.
Videoclipul o arată pe Song A vorbind cu accent britanic și stând în ceea ce pare a fi un dormitor idilic de copil, cu un glob pământesc, un raft de cărți, un animal de pluș, o fotografie înrămată și perdele roz.
Reprezentările pozitive ale vieții de zi cu zi din Pyongyang pot oferi, de asemenea, un indiciu cu privire la statutul social și identitatea creatorilor lor, arată CNN.
Videoclipurile lui YuMi o arată pe aceasta vizitând un parc de distracții și un cinematograf interactiv, pescuind într-un râu, făcând exerciții fizice într-o sală de gimnastică interioară bine echipată și vizitând o peșteră de calcar în care tineri studenți flutură steagul nord-coreean pe fundal.
Citeşte întreaga ştire: Au apărut influencerii din Coreea de Nord, după ce Kim Jong-un a ordonat „o propagandă mai creativă”. Cum este prezentată viața în dictatura lui