În urma ședințelor separate ținute ieri de partidele din coaliția de guvernare, în spațiul public au apărut informații conform cărora liderii PSD au votat în unanimitate pentru, în vreme ce la PNL, partidul care a cerut și pentru care s-a făcut comasarea alegerilor, au fost câteva împotriviri – puține, e adevărat.

Dat fiind că și de comasarea alegerilor europene cu cele locale, precum și de listele comune pentru Parlamentul European, va beneficia în primul rând PNL, BihorNews.ro a solicitat președintelui și parlamentarilor PSD Bihor câteva puncte de vedere cu privire la votul unanim dat de social democrați.


Neurochirurgul Aurel Mohan, președintele interimar al PSD Bihor, ne-a declarat:

”Consider decizia adoptată ieri ca fiind una înțeleaptă și necesară, motiv pentru care și eu, ca președinte al PSD Bihor, am votat pentru.

Oricât ar încerca unii, nu putem, ar fi chiar iresponsabil, cred eu, să ignorăm războiul de la graniță, nevoia Uniunii Europene de consolidare și de coerență și, mai mult decât orice, nevoia noastră, aici, în țară, de stabilitate și de o guvernare performantă, așa cum a fost ea încă din vara anului trecut.

Evident că au existat dezbateri în cadrul PSD, dar iată că decizia adoptată arată încă o dată, și clar, faptul că PSD face politică nu pentru partid, ci pentru România. 

Eu sunt bucuros că prin votul nostru unanim am dovedit că suntem, cu adevărat, partidul responsabil de care românii au mare nevoie acum.”


Senatorul Florian Bodog, prim-vicepreședintele PSD Bihor și unul dintre comunicatorii la nivel național ai PSD, a răspuns:

”Comasarea alegerilor a fost decisă din trei motive.

Primul, pentru a sigura o cât mai mare reprezentativitate și legitimitate pentru viitorii europarlamentari români.

De asemenea, pentru a nu-i chema pe oameni la urne de prea multe ori și a bloca astfel școlile, mai ales, dar și alte insituții unde se organizează secții de vot.

Al treilea motiv, foarte important pentru oameni, este că prin comasare asigurăm stabilitate în guvernare, evităm posibile conflicte în coaliție și ne concentrăm pe ce au nevoie românii: măsuri pentru ei, nu certuri sau dispute la televizor.


Deputatul Ioan Mang, fost președinte al PSD Bihor, a spus:

Eu cred că avem nevoie să asigurăm stabilitatea în țară, precum și o prezență sporită la vot, care să dea într-adevăr o majoritatea pro-europeană, validată larg de electoratul român și reprezentativă pentru România. Asta ne dorim.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, consider că este o idee bună, pe model american, să avem o perioadă de tranziție, colegială și constructivă, între doi șefi de stat.

Mai mult, dat fiind că alegerile parlamentare vor avea loc în luna decembrie, asta înseamnă că România va avea deja un nou președinte în funcție, care va putea declanșa rapid consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea viitorului premier.”


Calendarul alegerilor din România în 2024. Când vor fi chemați românii la vot

Calendarul alegerilor din România din 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

După mai bine de o lună de negocieri, cele două partide au ajuns la un acord în ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare. Astfel, pe 9 iunie, românii vor fi chemați la vot atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare.

De asemenea, coaliția PSD-PNL a decis devansarea alegerilor prezidențiale din 2024, care vor fi organizate în luna septembrie (în 2019, acestea au avut loc pe 10 și 24 noiembrie).

Alegerile parlamentare urmează să aibă loc în luna decembrie (în 2020, au avut loc pe 6 decembrie).

Articolul precedentMinsterul Muncii a finalizat listele cu cei 2,5 milioane de beneficiari ai cardurilor pentru alimente
Articolul următorO nouă stațiune turistică, de interes local, atestată de Guvern în Bihor