E greu de anticipat impactul deciziei curții europene împotriva dnei von der Leyen, venită cu numai o zi înainte ca actualul președinte al Comisiei să primească votul PE pentru un nou mandat.
Ioana Ene Dogioiu: Cert este că această lovitură complică mult situația, începând cu creșterea prețului pentru susținere mai ales dincolo de grupul PPE.
Dar întrebarea momentului ar trebui să fie nu dacă dna von der Leyen va aduna cele 361 de voturi, ci dacă reconfirmarea domniei sale este o soluție bună pentru UE.
Decizia TUE vizează un element cheie pentru orice management al banului public – transparența. Dnei von der Leyen nu i se reproșează achiziția de vaccinuri Covid în sine, nu îi este reproșată vreo decizie luată în criza Covid.
Îi este reproșat că a încercat să țină secret modul în care a cheltuit banii publici europeni ascunzându-se în spatele imperativului protejării intereselor comerciale ale companiilor producătoare, ceea ce nu a putut fi probat convingător în instanță.
Iar în spatele acestui imperativ nedovedit există suspiciunea că s-ar putea afla un conflict de interese al dnei von der Leyen. Motiv pentru care TUE a tras concluzia că CE nu a oferit un acces suficient de larg la contractele privind vaccinurile anti-Covid.
…
Este foarte greu pentru un președinte al CE care se află sub asemenea suspiciune, care e acuzat că a încercat să șteargă urmele și să sufoce ancheta parchetului, să păstreze credibilitatea CE și a gestionarii de către aceasta a imensului buget al UE, să ceară respectarea rule of law guvernelor UE și să impună sancțiuni pentru cele care nu se conformează. (spotmedia.ro)