Eurasia Group, companie de consultanță privind riscurile politice, a lansat și în acest an, astăzi, topul principalelor amenințări cu care se va confrunta, probabil, omenirea în 2021. Eurasia Group a fost fondat în anul 1998 de Ian Bremmer, politolog, profesor și antreprenor american.

La începutul anului 2021, spune raportul citat, Statele Unite sunt cea mai puternică, divizată politic și inegală din punct de vedere economic dintre democrațiile industriale ale lumii. China este cel mai puternic concurent al Americii, un regim capitalist de stat, autoritar și de supraveghere tehnologică în masă, care este din ce în ce mai temut de majoritatea țărilor G20. Germania și Japonia sunt mult mai stabile, dar cei mai puternici lideri pe care i-au avut cele două țări în ultimele decenii sunt deja plecați (fostul prim-ministru Abe Shinzo) sau pe cale de ieșire (cancelarul Angela Merkel). Rusia este în declin și acuză SUA și Occidentul de necazurile sale. Iar lumea se află în pragul celei mai grave crize pe care a trăit-o în generații.

În deceniile trecute, lumea s-ar fi uitat la SUA pentru a restabili predictibilitatea în perioade de criză. Dar superputerea preeminentă a lumii se confruntă acum cu mari provocări proprii, de la șomaj și lipsa de oportunități economice la întrebări despre eficacitatea și longevitatea politică a președintelui ales Joe Biden, despre viitorul Partidului Republican și chiar despre legitimitatea modelului politic american. Credibilitatea politicii externe a SUA și sustenabilitatea politicii interne a SUA vor fi testate anul acesta, ca niciodată în epoca postbelică. O superputere divizată în două nu mai poate furniza lumii securitatea cu care ne-a obișnuit în ultimii zeci de ani.
Și când cea mai puternică țară este atât de împărțită, toată lumea are o problemă. În ciuda unei redresări economice probabile, riscurile geopolitice globale vor crește ca număr!

Iată, într-o variantă succintă, care sunt riscurile principale ale acestui an, în percepția celor de la Eurasia Group (analiza completă, în limba engleză, poate fi citită aici):

  1. Președinția lui Joe Biden – văzut ca nelegitim de aproape jumătate dintre americani, dar și de către o parte dintre aleșii pe care aceștia i-au trimis în Congres! America se pregătește pentru patru ani extrem de complicați și de dificili la nivel politic.
  2. Pandemia – nici coronavirusul și nici impactul său masiv nu vor dispărea odată cu demararea, reală, a campaniilor de vaccinare în masă, mai ales la nivelul datoriilor publice imense create în această perioadă. mai mult, faimoasa revenire în V este un vis, ea devenind una în K, adică de bun augur pentru unii și extrem de malefică pentru alții!
  3. Schimbările climatice – răspunsul la schimbările climatice va genera o competiție acerbă și va fi un proces lipsit de coordonare.
  4. Tensiunile dintre China și SUA – eforturile americanilor de a-și atrage noi aliați sau de a-i menține pe cei vechi (vezi cazul Huawei și 5G!) vor complica și mai mult relațiile cu China.
  5. Datele personale, la nivel GLOBAL – vor deschide calea spre un Război Rece tehnologic între China și America.
  6. Ciber-riscuri majore – marile puteri se vor bate pentru a domina (și) spațiul online, inclusiv prin spionaj masiv!
  7. Turcia – deciziile controversate ale regimului Erdogan vor avea efecte negative majore în economie, ceea ce poate duce la noi decizii și mai grave.
  8. Orientul Mijlociu – prețul scăzut al petrolului va crea noi complicații politice și sociale, cu potențial exploziv.
  9. Europa după Merkel – rămâne de de văzut dacă președintele Macron va prelua rolul de lider de facto al UE și dacă își va recâștiga mandatul, anul viitor, în fața Frontului Național.
  10. America Latină dezamăgește – dacă Orientul Mijlociu este regiunea care, în mod clar, a pierdut cel mai mult datorită pandemiei, America Latină este, cu siguranță, a doua!
Articolul precedentAnchetă despre spitalul de campanie inaugurat de Klaus Iohannis: cinci pacienți cu Covid au murit cu infecții nosocomiale
Articolul următorDNA cere ridicarea imunității fostului ministru penelist al Mediului, Costel Alexe, acuzat că a primit șpagă 22 de tone de tablă. Penelistul conduce, în prezent, CJ Iași