În timp ce premierul Florin Cîţu se laudă cu o creştere economică fabuloasă în România, ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că în luna decembrie s-ar putea să nu mai fie bani pentru lefurile celor 300.000 de profesori din sistemul de învăţământ, în condiţiile în care nu a avut loc nicio majorare salarială pentru aceştia de la stabilirea bugetului şi până acum.

„Vom avea o problemă cu plata salariilor. Avem execuţie de 50% pe primul semestru, de ce am fost exact în grafic cât am planificat şi, din păcate, avem o execuţie mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuţie atât de bună încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Şi nu vom avea o rectificare, dacă nu avem un guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plăteşti salariile îţi trebuie o rectificare bugetară pe care o face doar un guvern stabil”, a declarat şeful Educaţiei. 

„Un nou motiv de tensionare“ 

Reprezentanţii sindicatelor afirmă că toate guvernele aflate până acum la Palatul Victoria şi-au făcut un obicei din a-i speria pe profesori că nu le mai plătesc lefurile. „În permanenţă, în luna decembrie suntem anunţaţi că nu există bani suficienţi pentru plata drepturilor salariale. Nu ca rezultat al vreunei creşteri stabilite pentru acea perioadă, ci totul depindea de bugetul aprobat şi despre gradul de executare al acestuia. În fiecare an s-a mers pe o rectificare bugetară care venea şi acoperea diferenţa de bani”, a explicat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret”

Liderul de sindicat admite că situaţia nu este deloc firească: „Mie mi se pare normal ca în momentul în care ai trecut Legea bugetului să ai banii asiguraţi până la sfârşitul anului pentru plata salariilor. Nu să stau cu teamă că în luna decembrie s-ar putea să nu existe banii necesari. Lumea este destul de speriată, de tensionată, pe fondul unei creşteri mari a numărului de persoane infectate, de decese, lucruri care devin de neacceptat, să vii acum cu un nou motiv de tensionare cred că nu este nici normal şi nici logic. O fi pentru politicieni, dar nu şi pentru noi”, a adăugat Marius Nistor. 

Dar, chiar şi în condiţiile unui guvern demis cum este acum, salariile se pot plăti. „Dacă partidele politice nu reuşesc să se înţeleagă şi să formeze un nou guvern, atunci să vină cu o iniţiativă legislativă care să fie trecută în regim de urgenţă, realizându-se astfel o rectificare bugetară absolut necesară pentru sistemul de învăţământ”, mai spune liderul de sindicat

„Dacă nu se face un efort, aceşti copii vor fi pierduţi“ 

Profesorii au temeri mari legate de ceea ce va urma. Îi văd pe copii dezorientaţi, chiar dezinteresaţi, şi nu pot accepta că această vacanţă reprezintă o soluţie la situaţia pandemică. „S-au gândit la bani, la copiii aceştia nu se gândeşte nimeni. Noi suntem acum în concediu de odihnă, nu mai plătesc sporuri, alocaţie de hrană, gradaţie pentru cine are… Noi încasăm 75-80% din salariul din timpul şcolii, se fac economii şi cu întreţinerea şcolilor, pentru că nemaifiind elevii acolo nu mai plăteşti căldură, lumină… Despre asta e vorba, nu despre faptul că oprim circulaţia virusului. Cum s-ar putea face asta, când au toată ziua la dispoziţie să se întâlnească, nu le ocupi timpul cu nimic?! Dacă nu se face un effort, aceşti copii vor fi pierduţi“, explică un alt profesor, la fel de nemulţumit de situaţia creată

Citeste mai mult pe adevarul.ro.

Articolul precedentPSD – consultări cu reprezentanții domeniilor afectate de pandemie
Articolul următor6 din 10 șomeri din România sunt trecuți de vârsta de 40 de ani. „Toți pun preț pe tineri, de experiență nu se ține cont”