În scopul prevenirii apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară, cauzate în această perioadă de creșterea consumului unor cantități și game variate de alimente tradiționale dar și a altor preparate culinare,   Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, prin personalul propriu de specialitate, desfășoară acţiuni tematice de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar, și a celor din sectorul creșterii animalelor. Sunt vizate unităţi situate în localitățile (și zonele aferente) Oradea, Beiuş, Ștei, Nucet, Aleşd, Tileagd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, precum și în toate celelalte localități ale județului. Acțiunile de control vizează unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, lapte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul (hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare etc.), depozite, unități de alimentație publică, dar și operatori implicați în mișcarea și comercializarea animalelor vii.

În cadrul acestor activități de control, având în vedere situația epidemiologică sub raportul PPA (pestei porcine africane) și a PMR (pestei micilor rumegătoare) pe teritoriul României, dar și situația epidemiologică a PPA, PMR și febrei aftoase din tările vecine, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor realizează, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, atât pentru verificarea mijloacelor de transport aparținând unor operatori economici, dar și a mijloacelor auto proprietate personală. Cu ocazia acestor controale sunt supuse verificărilor mișcările de animale vii, transporturile de carne și produse din carne realizate în vederea comercializării, cu predilecție cele din zonele aflate sub restricții.

În acest context dorim să informăm cetățenii județului, asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului în data de 11.04.2025 a fost stins focarul de pestă a micilor rumegătoare din localitatea Gepiu. Ca urmare, sub monitorizarea medicilor veterinari, este permisă mișcarea ovinelor și caprinelor între exploatații în cadrul județului, iar pentru sacrificare este permisă mișcarea ovinelor și caprinelor către abatoare autorizate sanitar veterinar atât din cadrul județului cât și din alte zone ale țării, cu respectarea prevederilor legale.

Pe această cale rugăm toți cetățenii județului să ne informeze de urgenţă, în cazul în care au cunoştinţă despre existența unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare și cel al comercializării animalelor. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro , ori la CALL CENTER din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.

În baza experienței din anii anteriori, readucem în atenția consumatorilor din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziționarea alimentelor, şi în special a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situații nedorite.

Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate.

În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi comercializate, prin intermediul automatelor de lapte, în incinta spaţiilor special amenajate din pieţele agroalimentare (halele de lactate), sau în magazinele proprii ale producătorilor agricoli. Comercializarea este permisă numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă, produsele fiind expuse în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Pe perioada expunerii la vânzare și cea a comercializării laptele și produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui ( vacă, oaie, bivoliță etc).

Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică (carmangerii, măcelării, supermarket etc.), trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA.

Pentru a petrece în liniște și cu sănătate sfintele sărbători pascale, reamintim cetățenilor din cadrul județului principalele recomandări care trebuie avute în vedere la achiziția alimentelor ce urmează a fi consumate în această perioadă:

  1. datorită situației epidemiologice naționale, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat;
  2. vânzarea/ achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor;
  3. este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA);
  4. se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare;
  5. achiziționarea de alimente să se realizeze doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul de specialitate;
  6. în cazul achiziției de alimente din mediul on-line, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, DACĂ PRODUCĂTORUL/FURNIZORUL DE ALIMENTE DEȚINE AUTORIZAȚIE SANITARĂ VETERINARĂ!!!. Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul;

La nivelul structurilor DSVSA BIHOR programul de lucru în perioada 19.03.2025 – 19.04.2025 (premergătoare Sărbatorilor Pascale ortodoxe și catolice), a fost adaptat astfel încât să poată fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Astfel :

  1. la nivelul sediului judetean al DSVSA Bihor programul zilnic de activitate: luni-joi între orele 8.00 și 16.30, iar vinerea între 8.00 și 14.00, iar în afara acestor intervale, în zilele nelucrătoare și toate zilele libere oficiale se asigură permanență telefonică;
  2. la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) – deschise în toate orașele județului ( Oradea- Piața Cetate și Rogerius, Salonta, Beiuș, Aleșd, Valea lui Mihai și Marghita) programul de lucru este afișat la fiecare circumscripție fiind identic cu cel al DSVSA Bihor.
Articolul precedentRata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM  Bihor în luna martie (GRAFIC)
Articolul următorÎncepe Start-Up Nation 2025. Ediția din acest an aduce o noutate absolută: 50% din bani vor fi dați pe loc. Ce condiții sunt